13:36 18.07.2019

Європарламент нового скликання підтвердив позицію про неможливість скасування санкцій щодо РФ

3 хв читати
Європарламент нового скликання підтвердив позицію про неможливість скасування санкцій щодо РФ

Європарламент нового скликання на пленарній сесії в Страсбурзі у четвер ухвалив резолюцію, що засуджує Росію, повторивши звинувачення в порушеннях територіальної цілісності України, прав людини, недотриманні інших міжнародних зобов'язань.

Європарламент, йдеться в резолюції, "вітає рішення Ради (ЄС) про продовження обмежувальних заходів; підтверджує свою тверду переконаність у тому, що санкції ЄС не можуть бути скасовані доти, доки Росія не виконає своїх міжнародних зобов'язань, зокрема щодо дотримання Мінських домовленостей".

Євродепутати закликали держави-члени ЄС "залишатися твердими і єдиними в своїй прихильності узгодженим санкціям проти Росії і розглянути питання про цілеспрямовані заходи проти осіб, відповідальних за затримання і судові розгляди щодо політичних в'язнів".

Європарламент закликав міжнародне співтовариство "посилити тиск, щоб забезпечити звільнення всіх політичних в'язнів, що утримуються на окупованій Росією території".

Парламентарії, які отримали свої мандати унаслідок травневих виборів нинішнього року, запропонували майбутньому главі дипломатії ЄС розробити "нову всеосяжну стратегію відносин ЄС-Росія, спрямовану на зміцнення миру і стабільності", але наголосили, що діалог з Росією має ґрунтуватися "на твердих принципах, включаючи повагу міжнародного права і територіальної цілісності сусідів". Водночас вони відзначили важливість зміцнення контактів між громадянами ЄС і Росії.

Європарламент вважає, що ЄС має бути готовий у разі необхідності вжити додаткові санкції, включаючи адресні персональні, обмежити доступ до фінансів і технологій, якщо Росія продовжить порушувати міжнародне право.

Він "закликає російську владу невідкладно і беззастережно звільнити всіх незаконно, свавільно затриманих громадян України як у Росії, так і на тимчасово окупованих територіях України".

Депутати "настійно закликають російську владу відкликати так званий закон "про іноземних агентів", звернутися по підтримку до Венеціанської комісії Ради Європи та повністю виконати всі її рекомендації".

Європейські парламентарії вважають, що російські суди, військові або цивільні, не мають права виносити рішення щодо дій, вчинених за межами міжнародно визнаної території Росії, із азначають, що судові провадження в таких випадках не можуть розглядатися, як законні.

Європарламент закликає РФ гарантувати безперешкодний доступ на "окуповані українські території Криму і Донбасу" міжнародним міжурядовим організаціям.

Європарламент пропонує ЄС розглянути питання про введення постійного моніторингу судових процесів над "жертвами політичних переслідувань у Російській Федерації та в окупованому Криму" і закликає представництво ЄС у Росії і посольства держав-членів ЄС продовжувати моніторинг та відвідування судових процесів над правозахисниками і "українськими політв'язнями".

Особливу увагу автори резолюції цього разу приділили темі діяльності екологічних організацій у Росії. Вони закликали російську владу "припинити перешкоджання мирній і законній діяльності екологічних організацій шляхом фабрикації кримінальних справ проти місцевих активістів-екологів, арешту учасників мирних акцій протесту на місцях і накладення на них непропорційно великих штрафів".

Із 627 депутатів, які брали участь у голосуванні, 458 проголосували "за" резолюцію, 80 - "проти", 89 утрималися.

У залі на трибуні для гостей був присутній п'ятий президент України Петро Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА