13:43 18.07.2019

Зеленський знову просить Парубія скликати позачергове засідання ВР

3 хв читати
Зеленський знову просить Парубія скликати позачергове засідання ВР

Президент України Володимир Зеленський направив нового листа голові Верховної Ради Андрію Парубію з проханням скликати позачергове засідання парламенту.

"Згідно з календарним планом проведення десятої сесії Верховної Ради 8-го скликання, затвердженим постановою Верховної Ради, … десята сесія триває до 19 липня 2019 року, що Ви також оголосили на пленарному засіданні 12 липня", - зазначено в листі Зеленського спікеру парламенту, оприлюдненому на сторінці президента в соцмережі Facebook і датованому 18 липня.

У своєму посланні президент зазначає, що, отже, до 19 липня на вимогу осіб, визначених Конституцією, спікер Верховної Ради скликає позачергове засідання під час чергової десятої сесії парламенту.

"З огляду на це прошу виконати вимогу чинного законодавства щодо скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради й розглянути питання, зазначені в листі від 16 липня 2019 року", - йдеться в листі глави держави.

Своє послання Парубію президент України супроводжував коментарем. "Я не здивований Вашою відмовою скликати позачергове засідання Верховної Ради України. Адже працездатність і звитяга - це не найсильніші риси сьогоднішнього парламенту. Дещо здивований іншим - Вашими словами про "неухильне дотримання чинного законодавства", - написав Зеленський на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що, відповідно до ст. 90 Конституції України, повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання парламенту нового скликання, а Парубій "влаштовує собі майже двомісячні канікули до початку першого засідання Верховної Ради України нового скликання".

"Хочу нагадати Вам та іншим народним депутатам України, що один день (!) роботи парламенту коштує платникам податків 13,3 млн грн. Відмовою у скликанні позачергового засідання Верховної Ради України Ви не просто самоусунулися від роботи на благо України та українців, а й виявляєте злочинну бездіяльність, що призводить до розтрати майже 700 млн грн із державного бюджету", - зазначив Зеленський.

Президент висловив жаль у зв'язку з тим, що народні депутати не можуть зібратися на один день і ухвалити надважливі закони: з питань діяльності Вищого антикорупційного суду України, відтермінування відповідальності власників автомобілів з європейською реєстрацією, повернення норми про незаконне збагачення.

"Шкода, але ви просто не здатні на самопожертву на благо українського народу. Все, що ви продемонстрували, – це повна байдужість, бездіяльність і неспроможність. У вас усіх був шанс, але ви і його змарнували. Ми змінимо це 21 липня", - написав президент.

Як повідомлялося, в попередньому листі президента Зеленського на ім'я спікера парламенту Парубія (від 16 липня, текст документа є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна") президент України попросив скликати позачергове пленарне засідання парламенту в четвер, 18 липня, для розгляду внесених главою держави законопроектів.

"Прошу скликати 18 липня 2019 року позачергове пленарне засідання Верховної Ради, до порядку денного якого внести розгляд внесених президентом України проектів законів: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування...", "Про внесення змін до закону України "Про Вищий антикорупційний суд (щодо початку роботи суду)", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України", - йдеться в листі.

Наступного дня, 17 липня, голова ВР Андрій Парубій заявив, що наразі може скликати позачергову сесію парламенту, а не засідання, у зв'язку з чим попросив президента України привести свого листа до Верховної Ради у відповідність до закону.

"Президент України Зеленський звернувся до мене з проханням про скликання позачергового засідання Верховної Ради України. Однак скликання такого засідання не передбачено законом, адже регламент Верховної Ради України передбачає можливість скликання позачергового пленарного засідання у невідкладних випадках у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради України", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА