10:42 19.07.2019

Зеленський: Росія має повернути Україні утримуваних під арештом українських моряків не в порядку обміну

2 хв читати
Зеленський: Росія має повернути Україні утримуваних під арештом українських моряків не в порядку обміну

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що питання обміну між Києвом і Москвою громадян, які перебувають під арештом або засуджені, не поширюються на захоплених наприкінці минулого року в районі Керченської протоки й незаконно утримуваних під арештом 24 українських військових моряків.

"Дивіться: ми не говоримо про обмін щодо наших моряків, яких нам повинні повернути", - наголосив Зеленський у п'ятницю вранці в Києві, відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості обміну між Україною і Москвою утримуваними громадянами.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що йшли з Одеси до Маріуполя.

24 українцям, які перебували на кораблях, було висунуто обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (частина 3 статті 322 КК РФ).

Серед заарештованих: командири буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, бронекатера "Нікополь" - Богдан Небилиця, бронекатера "Бердянськ" - Роман Мокряк, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України - Володимир Лісовий; співробітники СБУ Андрій Драч і Василь Сорока; члени екіпажів Денис Гриценко, Юрій Без'язичний, В'ячеслав Зінченко, Євген Семидоцький та Андрій Шевченко, Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліб, Владислав Костишин, Сергій Попов, Андрій Артеменко та Андрій Ейдер. Усі вони перебувають під арештом у Москві.

Україна заявила, що заарештовані моряки - військовополонені, їх повинні негайно відпустити.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня за клопотанням України зобов'язав Росію негайно передати заарештованих моряків, а також кораблі на батьківщину.

17 липня Лефортовський суд Москви продовжив арешт усім 24 українським морякам на три місяці.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА