14:59 19.07.2019

Представник Зеленського в КС хотів би почути мотивацію Порошенка про внесення у 2015 році подання щодо конституційності позбавлення Януковича звання президента

3 хв читати
Представник Зеленського в КС хотів би почути мотивацію Порошенка про внесення у 2015 році подання щодо конституційності позбавлення Януковича звання президента

Представник президента України Володимира Зеленського в Конституційному Суді України Федір Веніславський хотів би почути мотивацію п'ятого президента країни Петра Порошенка про направлення у 2015 році до КС подання про конституційність позбавлення Віктора Януковича звання президента України.

"Як представник президента в Конституційному Суді я здійснював ревізію конституційних подань від президента і знайшов дуже цікаве подання, внесене попереднім президентом Петром Порошенком, яке стосується позбавлення звання президента України президента-втікача Януковича. У цьому конституційному поданні Порошенко обґрунтовував, що закон, яким Януковича було позбавлено звання президента України, є неконституційним, порушує цілу низку норм Конституції України", - розповів він агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Веніславський зазначив, що в Офісі президента на сьогодні в певному замішанні, що робити з цим поданням.

"Тому що якщо відкликати його, то постане питання у зв'язку з тим, що подання так довго розглядали, і тепер ми його відкликаємо. А підтримувати - нас звинуватять у бажанні, щоб попереднього президента Януковича було відновлено у званні президента України", - пояснив він.

"Тому ми поки що навіть не знаємо, що робити з цим поданням, підтримувати його чи відкликати. І хотілося б, звісно, почути мотивацію Петра Порошенка про внесення цього подання у 2015 році. Нам незрозуміла мотивація, навіщо він його вносив та ініціював? Можливо, це було не так в інтересах Януковича, як Петро Олексійович (Порошенко - ІФ) переживав про своє майбутнє", - наголосив представник Зеленського в КС.

Як повідомлялося, 4 лютого 2015 року Верховна Рада підтримала законопроект №1883 про позбавлення Януковича звання президента України. У законопроекті такий крок пояснюється тим, що Янукович "у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень президента України, що загрожувало керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, та призвело до масового порушення прав і свобод громадян".

Згідно з Конституцією України, звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президента не було зміщено з поста в порядку імпічменту.

17 червня 2015 року в парламентській газеті "Голос України" було опубліковано закон "Про позбавлення Януковича звання президента України".

19 червня 2015 року до КС надійшло конституційне подання президента Порошенка щодо конституційності закону "Про позбавлення Януковича звання президента України", в якому глава держави апелював до того, що положення закону є неконституційними.

"Оскільки закон, конституційність якого оспорюється, не має нормативного характеру, прийнявши його, Верховна Рада діяла всупереч нормам Конституції України, а відтак, і всупереч ч. 2 ст. 19 Конституції України, яка зобов'язує парламент діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України. З огляду на викладене прошу визнати закон України "Про позбавлення Януковича звання президента України" від 4 лютого 2015 року таким, що не відповідає Конституції України, тобто неконституційним", - йдеться в поданні.

У своєму поданні Порошенко зазначає, що Конституцією України, зокрема, нормами її розділу 4 "Верховна Рада України" та розділу 5 "президент України", до компетенції ВР не віднесено вирішення питання про позбавлення звання президента України.

"Тому, прийнявши рішення, що сформульовано у назві і тексті закону, конституційність якого оспорюється, Верховна Рада України перевищила свої конституційні повноваження і діяла всупереч приписам частини 2 статті 6, частини 2 статті 19, частини 2 статті 85 Конституції України", - йдеться в поданні.

У документі також зазначено, що звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президент України не був відсторонений з посади в порядку імпічменту.

Із 19 жовтня 2016 року Конституційний Суд України розглядає у формі письмового слухання провадження за поданням президента України про конституційність закону, яким екс-президента Януковича було позбавлено свого звання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА