15:58 19.07.2019

Радуцький не хоче бути міністром охорони здоров'я або головою профільного комітету у ВР

4 хв читати
Радуцький не хоче бути міністром охорони здоров'я або головою профільного комітету у ВР

Президент клініки "Борис" (ТОВ "Борис", Київ) Михайло Радуцький, котрий балотується від партії "Слуга народу" на позачергових парламентських виборах (номер у списку 18), не хоче бути міністром охорони здоров'я або очолити комітет Верховної Ради з охорони здоров'я

"Я не хочу бути міністром і головою комітету не надто хочу бути", - розповів він в інтерв'ю проекту "Наші гроші".

На його думку, очолювати центральні органи виконавчої влади "мають люди без будь-якого політичного бекграунду, які не мають політичних амбіцій, які чітко виконуватимуть (коаліційну угоду - ІФ)".

Водночас він сказав, що "якщо це буде наказ лідера команди (Зеленського - ІФ), я піду (на посаду міністра - ІФ), але лише до того моменту, доки я підготую людину, тому що буде краще, якщо це буде менеджер".

При цьому Радуцький зазначив, що вважає помилкою "виведення інституту держсекретаря і політичної фігури міністра, міністр - це менеджер із ринковою зарплатою".

Коментуючи перспективи розвитку медичної реформи, Радуцький зазначив, що протягом двох років в Україні можна побудувати страхову медицину за типом системи Бісмарка.

"Це модель Бісмарка, це солідарна відповідальність громадянина і держави за власне здоров'я", - сказав він.

Коментуючи стратегію медичних закупівель за кошти держбюджету, Радуцький висловив думку, що "через два роки взагалі не буде державних закупівель".

"Це робитимуть управлінці автономних лікарень, які боротимуться за те, щоб їхня послуга була якісною і не найдорожчою", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про угоду з продажу клініки "Борис", Радуцький зазначив, що у нього "Нічого в "Борисі" не залишилося".

"Я маю там право консультативного голосу на сьогодні", - сказав він.

Він також спростував інформацію, що за компанією Satumco Limited (Кіпр) стоїть Борис Ложкін.

"До нас прийшов від цієї компанії американський фонд, який викупив компанію Satumco Limited. Це публічні гроші. Я знаю, що сьогодні в компанії Satumco Limited Ложкіна немає. Я з Ложкіним про продаж не говорив, говорив про продаж із двома людьми, один із них - це Олег Калашніков, американський фонд його представив як свого партнера з компанії "Добробут", - сказав Радуцький.

При цьому Радуцький повідомив, що прийняв рішення продати клініку "Борис" тоді, коли вирішив балотуватися від партії "Слуга народу".

"Я обіцяв президенту, що якщо піду до нього в команду, то продам (клініку "Борис" - ІФ)", - сказав він.

Як повідомлялося, в травні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл на концентрацію медичної мережі "Добробут" і ТОВ "Борис" на ринку медичної допомоги в межах Києва та придбання компанією Satumco Limited частки в статутному капіталі ТОВ "Борис", яке забезпечує перевищення 50% голосів у компанії.

Розгляд справи щодо придбання кіпрською компанією Satumco Limited, власником великої столичної приватної медичної мережі "Добробут", клініки "Борис" АМКУ розпочав у січні 2019 року.

Медцентр "Добробут" було створено у 2001 році, раніше мав філії в Донецьку та Ялті, однак тепер його активи зосереджені в Києві та розширені до великої мережі. Зокрема, нині вона включає станцію невідкладної допомоги, дитячі поліклініки на правому і лівому березі, поліклініки для дорослих на правому і лівому березі, стаціонар для дорослих і дітей, дитячу і дорослу хірургію, лікувально-діагностичний центр, клінічний центр "Добробут-онкологія", а також центр клінічної неврології, нейрореабілітації та відновлювальної медицини.

У січні 2018 року група інвесторів у складі інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" і акціонера української національної мережі оптик "Люксоптика" Олега Калашнікова придбала у корпорації UBG (обидві - Київ) 80% мережі клінік "Добробут". Власником корпорації UBG був народний депутат Руслан Демчак (фракція "Блок Петра Порошенка"), який залишався власником 20% акцій мережі клінік.

Навесні 2015 року корпорація UBG виставила на продаж 20% "Добробуту", що належать їй. Тоді валовий дохід мережі оцінювався в $16,8 млн, прибуток - $1,145 млн, EBITDA - $3,3 млн.

Нині, згідно з держреєстром, у багатьох компаніях мережі (ТОВ МЦ "Добробут - невідкладна допомога" з виручкою за 2017 рік 38,5 млн грн, МЦ "Добробут-поліклініка" - 347,8 млн грн, МЦ "Добробут-стаціонар" - 48,9 млн грн, "Дитячий МЦ "Добробут" - 73,6 млн грн, МЦ "Добробут-дитинство" - 22,2 млн грн) компанії Satumco Limited належить 99%, а її бенефіціарами зазначені власник та голова "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа та акціонер української національної мережі оптик "Люксоптика" Калашніков.

Клініку "Борис" було відкрито в 1993 році. У 2017 році її виручка збільшилася на 2,9% - до 155,6 млн грн, а чистий збиток становив 40,7 млн грн порівняно з чистим прибутком 21,3 млн грн роком раніше.

Безпосередніми власниками ТОВ зі статутним капіталом 83,42 млн грн, згідно з держреєстром, є Лев та Олена Хлявич - відповідно 2,26% та 0,12%, Михайло Радуцький - 2,38%, Алла Кармаліт - 2,38%, Павло Кротенко - 2,59%, Ломбард "Україна" з учасниками "СК "Всесвіт" і ТОВ "Предславинське" - 24,82%.

Окрім того, Радуцький, Хлявич та Кармаліт через кіпрські компанії опосередковано контролюють ще відповідно 10,15%, 10,15% та 22,56%.

Нарешті ще 22,59% належить кіпрській Highjob Trading Limited, бенефіціаром якої зазначений Стеліос Йордамліс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА