16:16 19.07.2019

Лідер грузинської опозиції назвав зміну власника "Руставі 2" "рейдерським захопленням"

3 хв читати
Лідер грузинської опозиції назвав зміну власника "Руставі 2" "рейдерським захопленням"

Зміна власника "Руставі 2" є "рейдерським захопленням" телекомпанії з боку влади Грузії, заявив у п'ятницю лідер об'єднаної грузинської опозиції "Сила в єдності" Григол Вашадзе.

"Це було рейдерське захоплення, здійснене чинною владою Грузії. Внаслідку ми отримали те, що незалежне об'єктивне телебачення потрапило до рук олігарха, і це суттєво послаблює голос опозиції до своїх виборців", - сказав Вашадзе на брифінгу в Тбілісі.

За словами опозиційного лідера, телеканал "Руставі 2" в "прискореній істеричній формі був переоформлений рейдеру Кібару Халваші".

"Хочу відзначити, що "Руставі 2" - це не кілометри кабелів, не тільки апаратура,"Руставі 2" - це ідеологія і цінності", - наголосив Вашадзе.

"Ми в першу чергу маємо на увазі, що телеканал припинить виконувати ту функцію, яку він виконував для суспільства", - додав лідер "Сили в єдності".

Разом із тим він закликав усіх прихильників опозиційного руху в Грузії не впадати у відчай.

"На майбутніх наступного року парламентських виборах ми обов'язково переможемо і повернемо телебачення глядачам, державу - громадянам. Усі соціологічні дослідження підтверджують, що на годиннику правлячої партії "Грузинська мрія" до 12 годин лишається лише кілька секунд", - сказав Вашадзе.

Раніше в п'ятницю прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе заявив, що партія влади "Грузинська мрія" не має наміру впливати на редакційну політику телекомпанії "Руставі 2", яка напередодні змінила власника.

"Підстав для постановки такого питання немає, оскільки саме при правлінні нашої партії "Грузинська мрія" ми досягли плюралізму в грузинських ЗМІ", - сказав Бахтадзе журналістам.

Він зазначив, що рішення щодо "Руставі 2" напередодні було ухвалено Європейським судом з прав людини, тому будь-яка його ревізія з боку грузинських опонентів недоречна.

Напередодні ЄСПЛ визнав правомірними вердикти грузинських судів, за якими всі акції "Руставі 2" належать її колишньому власникові, грузинському бізнесменові Кібарі Халваші.

Відразу ж після оголошення цього рішення Халваші в Цивільному реєстрі Грузії зареєстрував акції "Руставі 2" на себе. Він також зняв із посади гендиректора телеканалу Ніку Гварамія і призначив на цю посаду свого адвоката Паату Салія.

Як повідомлялося, раніше Халваші подав позов до суду, за яким вимагав повернення йому "Руставі 2", оскільки він був змушений за безцінь відмовитися від усіх акцій телекомпанії під тиском колишньої влади на чолі з президентом країни Михеілом Саакашвілі. Грузинські суди задовольнили цей позов Халваші, однак ЄСПЛ призупинив ці рішення в березні 2017 року.

Телекомпанія "Руставі 2" опинилася в центрі скандалу після висловлювань 7 липня телеведучого грузинського опозиційного телеканалу Георгія Габунії з образами на адресу керівництва Росії. Тоді Держдума прийняла заяву "Про можливі додаткові економічні заходи в зв'язку з антиросійськими провокаціями в Грузії" із закликом до уряду вжити відповідних заходів до Грузії.

Однак президент РФ Володимир Путін висловився проти введення санкцій щодо Грузії, які були запропоновані російськими парламентаріями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА