17:52 19.07.2019

Зеленський: має бути напрацьовано план з переліком ремонтованих доріг в Україні й термінами їх ремонту

3 хв читати
Зеленський: має бути напрацьовано план з переліком ремонтованих доріг в Україні й термінами їх ремонту

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що має бути напрацьовано план з чітким переліком ремонтованих доріг у країні й термінами їх ремонту.

Як повідомляє прес-служба президента, на робочій нараді щодо стану дорожньої інфраструктури в п'ятницю Зеленський зазначив, що за останні дні відвідав кілька регіонів, де ознайомився з перебігом ремонтів на автодорогах.

За його словами, є багато проблем стосовно фінансування, прозорості проведення тендерів, професіоналізму компаній-підрядників, якості виконаних робіт, і всі вони потребують негайного вирішення.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан зазначив, що необхідно системно боротися з корупцією в дорожній сфері й здійснити аудит діючих договорів. Він навів як приклад схеми, коли більшу суму, яку має бути виділено на ремонт дороги шляхом проведення прозорого тендеру, "розмивали" на кілька сотень шматків автодороги й уникали конкурсу. "Також є питання до роботи "Укравтодору" і його керівництва", - наголошується в повідомленні.

Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк повідомив, що є проект реформи "Укравтодору", який може бути реалізовано через кілька місяців і передбачає ліквідацію функції контролера. Натомість якість доріг і виконаних робіт має моніторити іноземна аудиторська компанія з відповідним статусом.

"Боюся, що поки ми реформуватимемо, ми витратимо і гроші, і час. Може, ми зробимо план найближчим часом і віддамо провідним західним компаніям будівництво пріоритетних доріг? А паралельно реформуватимемо", - запропонував президент.

Заступник керівника ОП Олексій Гончарук зазначив, що передусім визначено кілька пріоритетних проектів, які може бути реалізовано до кінця цього року. Він зазначив, що є Дорожній фонд, проте його коштів не вистачає для фінансування всіх потреб, тому пропонується кілька варіантів додаткових джерел надходжень.

"Слід впорядкувати ситуацію з акцизами. В Україні багато пального продається за "сірою схемою", за яке не платиться акциз. За нашими очікуваннями, ми зможемо отримати надходжень додатково на 1 млрд доларів. Ще одна можливість для зростання – налаштування нормальної роботи з міжнародними фінансовими інституціями. Ми з ними зустрічались, і вони потенційно декларують готовність працювати більш активно за умови виконання українською стороною своїх зобов'язань, оскільки зараз вибірка за наявними кредитними програмами складає приблизно 20%", - розповів Гончарук, додавши, що іноземні партнери готові надати також майже $1 млрд.

Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олександр Кубрак зазначив, що за оцінками Світового банку насамперед необхідно провести капітальний ремонт 24 тис. км основних магістралей, на що необхідно 150 млрд грн і ще 15 млрд щорічно на утримання їх у належному стані. "Це реально зробити за три роки", - наголосив він.

Загалом в Україні 169 тис. км доріг різних категорій. Президент Зеленський відзначив, що на першому етапі необхідно відремонтувати головні магістралі. Водночас інші дороги мають бути в нормальному стані.

Міністр фінансів України Оксана Маркарова зауважила, що для залучення великих компаній, які будують якісні дороги, необхідно ухвалити закон про концесії.

Учасники наради окремо обговорили заходи щодо гарантування безпеки руху на дорогах. У нараді також взяли участь представники "Укравтодору" і Державної служби України з безпеки на транспорті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА