14:23 23.07.2019

Борис Джонсон став новим лідером Консервативної партії Великої Британії

3 хв читати
Борис Джонсон став новим лідером Консервативної партії Великої Британії

Колишнього главу британського МЗС Бориса Джонсона за підсумками голосування обрано у вівторок новим лідером Консервативної партії Великої Британії.

Джонсон, фаворит перегонів за цю посаду, набрав 92153 голоси, його суперник - глава МЗС Великої Британії Джеремі Гант здобув 46656 голосів членів Консервативної партії.

Явка становила 87,4%.

У результаті з середи Джонсон, як очікується, змінить Терезу Мей на посаді прем'єр-міністра Великої Британії.

Борису Джонсону 55 років, він народився в Нью-Йорку, потім із сім'єю переїхав до Брюсселя, а відтак - до Лондона. Освіту Джонсон здобув в Ітонському коледжі, потім вступив до Оксфордського університету, де займався стародавньою літературою і класичною філософією. Після університету почав працювати журналістом, а в 2001 році став членом палати громад парламенту Великої Британії від Консервативної партії.

Помітним гравцем на британській політичній арені Джонсон став у 2008 році, коли обійняв посаду мера Лондона. Цю посаду Джонсон зберігав до 2016 року, приділяючи особливу увагу боротьбі зі злочинністю та транспортним проблемам у місті. Багатьом Джонсон запам'ятався як мер, який їздив на роботу на велосипеді.

У 2016 році Джонсон став міністром закордонних справ Великої Британії в уряді прем'єр-міністра Терези Мей, але у 2018 році залишив цю посаду через розбіжності з Мей щодо Brexit.

Джонсон здобув велику підтримку однопартійців, незважаючи на свою жорстку позицію стосовно Brexit. Джонсон заявляв, що Велика Британія має вийти з ЄС до 31 жовтня за будь-якого розкладу. Його конкурент Гант зайняв м'якшу позицію, заявивши, що в принципі він готовий до виходу з ЄС без угоди, але може і продовжити терміни Brexit, якщо це допоможе укласти угоду з Брюсселем.

Водночас британські ЗМІ вважають, що деякі члени консервативної партії вже готові протистояти Джонсону та його позиції щодо Brexit. Також ЗМІ ставлять під сумнів можливість Джонсона здобути підтримку більшості в палаті громад, що, на їхню думку, може призвести до того, що Тереза Мей не зможе рекомендувати його королеві Єлизаветі II як свого наступника.

Противники Джонсона, за даними газети The Guardian, мають намір за літо подивитися, чи зможе новий прем'єр уникнути виходу з ЄС без угоди, і, в іншому випадку, почати діяти проти нього.

Кілька членів кабінету міністрів уже заявили, що підуть у відставку в разі перемоги Джонсона.

У понеділок на знак протесту проти ймовірної перемоги Джонсона пішов у відставку заступник міністра закордонних справ Великої Британії Алан Данкан.

Міністр фінансів Великої Британії Філіп Хаммонд у вихідні заявляв, що має намір залишити свою посаду, якщо уряд країни очолить Борис Джонсон. Міністр пояснив, що не згоден з ідеєю Джонсона про те, що вихід країни з ЄС без угоди з Брюсселем, яка регламентує подальші відносини, - цілком життєздатний варіант. Він додав, що вважає важливим, щоб у країні прем'єр і міністр фінансів поділяли спільну позицію стосовно Brexit.

Крім того, про намір піти у відставку в разі перемоги Джонсона заявив міністр юстиції Великої Британії Девід Гок. Він також заявив, що виступає проти виходу з ЄС без угоди, зазначивши, що такий результат буде приниженням для Великої Британії.

Джонсон під час передвиборних дебатів порушував і інші актуальні для британців теми. Так, Джонсон розповідав про масштабні інфраструктурні проекти, наприклад, про намір побудувати міст, який сполучатиме острів Велика Британія з Північною Ірландією.

Також Джонсон повідомляв, що має намір підвищити рівень доходу, за якого британці виплачують 40-відсотковий прибутковий податок, з 50 тис. фунтів до 80 тис. фунтів на рік. Джонсон запропонував збільшити до 5 тис. фунтів стерлінгів фінансування на кожного учня державної школи у Великій Британії. Нині мінімум становить 4,8 тис. фунтів.

Джонсон має намір виділити додаткові кошти, щоб збільшити кількість поліцейських у Великій Британії. Також він хоче переглянути і, ймовірно, скасувати так звані податки "на пороки", наприклад на цукор, але не на алкоголь і тютюн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА