10:17 24.07.2019

Мей подає у відставку з посади глави уряду Британії

4 хв читати
Мей подає у відставку з посади глави уряду Британії

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у середу піде з посади голови уряду з огляду на перемогу Бориса Джонсона на виборах лідера Консервативної партії.

Очікується, що Мей востаннє виступить перед парламентом, а потім вирушить до Букінгемського палацу, де королева Великої Британії Єлизавета II прийме її відставку.

Отже, із середи Джонсон змінить Мей на посаді глави британського уряду.

Напередодні стало відомо, що Борис Джонсон став новим лідером Консервативної партії Великої Британії. На виборах лідера партії він упевнено випередив свого суперника - главу МЗС Джеремі Ганта.

Джонсон, фаворит перегонів за цю посаду, набрав 92 153 голоси, його суперник Гант отримав 46 656 голосів членів Консервативної партії, повідомили організатори голосування.

Явка становила 87,4%.

Голосування на виборах консерваторів завершилося в понеділок: відправити свої бюлетені члени Консервативної партії могли до 17:00 за лондонським часом (19:00 за київським часом).

Голосування стартувало 6 липня, воно відбувалося поштою. Обрати нового лідера консерваторів могли 160 тис. членів партії. Для перемоги кандидат мав набрати більше ніж 50% голосів, причому новий лідер Консервативної партії стає прем'єр-міністром Великої Британії, змінивши на цій посаді Терезу Мей, що подала у відставку.

Борису Джонсону 55 років, він народився в Нью-Йорку, потім із сім'єю переїхав до Брюсселя, а потім до Лондона. Освіту Джонсон здобув в Ітонському коледжі, потім вступив до Оксфордського університету, де займався стародавньою літературою та класичною філософією. Після університету він почав працювати журналістом, а в 2001 році став членом палати громад парламенту Великої Британії від Консервативної партії.

Помітним гравцем на британській політичній арені Джонсон став у 2008 році, коли обійняв посаду мера Лондона. Цю посаду Джонсон зберігав до 2016 року, приділяючи особливу увагу боротьбі зі злочинністю та транспортним проблемам у місті. Багатьом Джонсон запам'ятався як мер, який їздив на роботу на велосипеді.

У 2016 році Джонсон став міністром закордонних справ Великої Британії в уряді прем'єр-міністра Терези Мей, але у 2018 році залишив цю посаду через розбіжності з Мей щодо Brexit.

Джонсон здобув велику підтримку однопартійців, незважаючи на свою жорстку позицію стосовно Brexit. Джонсон заявляв, що Велика Британія має вийти з ЄС до 31 жовтня за будь-якого розкладу. Його конкурент Гант зайняв м'якшу позицію, заявивши, що в принципі він готовий до виходу з ЄС без угоди, але може і продовжити терміни Brexit, якщо це допоможе укласти угоду з Брюсселем.

Водночас британські ЗМІ вважають, що деякі члени консервативної партії вже готові протистояти Джонсону та його позиції щодо Brexit. Також ЗМІ ставлять під сумнів можливість Джонсона здобути підтримку більшості в палаті громад, що, на їхню думку, може призвести до того, що Тереза Мей не зможе рекомендувати його королеві Єлизаветі II як свого наступника.

Противники Джонсона, за даними газети The Guardian, мають намір за літо подивитися, чи зможе новий прем'єр уникнути виходу з ЄС без угоди, і, в іншому випадку, почати діяти проти нього.

Кілька членів кабінету міністрів уже заявили, що підуть у відставку в разі перемоги Джонсона. Зокрема, йдеться про міністра фінансів Великої Британії Філіпа Геммонда і міністра юстиції Великої Британії Девіда Гока. У понеділок на знак протесту проти ймовірної перемоги Джонсона пішов у відставку заступник міністра закордонних справ Великої Британії Алан Данкан.

Джонсон під час передвиборних дебатів порушував і інші актуальні для британців теми. Так, Джонсон розповідав про масштабні інфраструктурні проекти, наприклад, про намір побудувати міст, який сполучатиме острів Велика Британія з Північною Ірландією.

Також Джонсон повідомляв, що має намір підвищити рівень доходу, за якого британці виплачують 40-відсотковий прибутковий податок, з 50 тис. фунтів до 80 тис. фунтів на рік. Джонсон запропонував збільшити до 5 тис. фунтів стерлінгів фінансування на кожного учня державної школи у Великій Британії. Нині мінімум становить 4,8 тис. фунтів.

Джонсон має намір виділити додаткові кошти, щоб збільшити кількість поліцейських у Великій Британії. Також він хоче переглянути і, ймовірно, скасувати так звані податки "на пороки", наприклад на цукор, але не на алкоголь і тютюн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА