16:04 24.07.2019

Денісова заявила про досягнення домовленостей щодо повернення захоплених Росією українських моряків

2 хв читати
Денісова заявила про досягнення домовленостей щодо повернення захоплених Росією українських моряків

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про досягнення домовленостей про повернення до України захоплених російською стороною українських військових моряків.

"Уже досягнуто домовленості, щоб повернути моряків. Є рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Зараз оформляються останні документи, думаю, що скоро зустрічатимемо моряків на батьківщині", - сказала Денісова у коментарі "Громадському" в середу.

Водночас координатор команди захисту українських військових моряків, адвокат Микола Полозов сказав "Громадському", що йому невідомо про таку домовленість.

"Можу сказати, що ведуться переговори, але на якій вони стадії, коли будуть реалізовані на практиці - я не знаю, тому що не приймаю в них участі. Якщо здійснюватимуться якісь процесуальні дії з оформлення документів, нам про це стане відомо, адже за відсутності захисників моряки не їх підписуватимуть. Але поки що ніхто нічого не говорив. У нас з учорашнього дня розпочалася нова стадія - ознайомлення з матеріалами кримінального провадження", - зазначив Полозов.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що йшли з Одеси до Маріуполя.

24 українцям, які перебували на кораблях, було висунуто обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (частина 3 статті 322 КК РФ).

Україна заявила, що заарештовані моряки - військовополонені, їх повинні негайно відпустити.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня за клопотанням України зобов'язав Росію негайно передати заарештованих моряків, а також кораблі на батьківщину.

17 липня Лефортовський суд Москви продовжив арешт усім 24 українським морякам на три місяці.

Того самого дня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова запропонувала звільнити військовополонених моряків під її особисте зобов'язання. Тимчасово повірений у справах України в РФ Василь Покотило передав відповідне клопотання представнику ФСБ РФ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА