16:59 24.07.2019

Нова ВР дозволить НАБУ "прослушку", поверне відповідальність за незаконне збагачення і скасує "поправку Лозового", сподівається Ситник

3 хв читати
Нова ВР дозволить НАБУ "прослушку", поверне відповідальність за незаконне збагачення і скасує "поправку Лозового", сподівається Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник сподівається, що нове скликання Верховної Ради надасть НАБУ право "прослушки", поверне кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і скасує "поправку Лозового".

"Ми дуже сподіваємося, що буде ухвалено рішення про надання нам права прослуховування, про що ми дуже давно говоримо. Ми дуже сподіваємося, що буде повернуто відповідальність за незаконне збагачення, скасовано "поправку Лозового", а також інші ініціативи", - сказав Ситник журналістам у середу в Києві, говорячи про те, які надії він покладає на новий склад Верховної Ради.

"Ініціативи є, відповідні законопроекти подано, тому я сподіваюся, що новий парламент почне працювати якомога швидше й ці ініціативи підтримає", - підсумував директор бюро.

"Я дуже радий, що поновила роботу Нацрада з питань антикорупційної політики, тому що це саме той майданчик, на якому можна порушувати питання стосовно роботи антикорупційних органів. І на цьому майданчику присутній і президент, і правозахисні організації", - сказав Ситник, говорячи про співпрацю з главою держави Володимиром Зеленським.

Він зазначив, що наразі "є певний прогрес у справах, які ми розслідуємо разом з Антикорупційною прокуратурою (САП - ІФ), є певне потепління у відносинах з СБУ після того, як фактично керівником департаменту "К" став пан Баканов ... ми налаштовані позитивно".

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 жовтня 2017 року прийняла законопроект про внесення змін до низки кодексів, запустивши таким чином судову реформу. Ініціативу в цілому затвердили з урахуванням поправки №109 народного депутата Андрія Лозового (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), яка пропонувала змінити низку статей КПК.

Це зміни викликали резонанс. Вони, зокрема, передбачають обов'язкове отримання санкції суду на проведення експертиз у кримінальних провадженнях.

Крім того, згідно з поправкою Лозового, в разі відмови судді у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння слідчий або прокурор не мають права повторно звертатися з проханням до судді про санкції на обшук, якщо не зазначені нові обставини, які раніше не розглядав слідчий суддя.

22 березня 2018 року народні депутати частково усунули негативні наслідки поправки Лозового, яку було враховано при внесенні змін до КПК.

Керівники правоохоронних органів заявляли про те, що "поправка Лозового" призвела до виникнення великих черг у судах, що значно ускладнило роботу правоохоронних органів.

На розгляді правоохоронного комітету парламенту перебуває законопроект (№8336) про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та незалежного забезпечення судово-експертної діяльності.

У липні 2019 року заступник глави Офісу президента України Руслан Рябошапка заявив про намір внести на розгляд нового парламенту законопроекти, що стосувалися б електронних декларацій, протидії корупції в політичній сфері й ініціативи щодо скасування т.зв. правок Лозового, які, за його словами, "значно ускладнили ефективність правоохоронців".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА