11:08 29.07.2019

Лондон прискорює підготовку до "жорсткого" виходу з ЄС

3 хв читати
Лондон прискорює підготовку до "жорсткого" виходу з ЄС

Лондон прискорює підготовку до виходу Великої Британії з ЄС за "жорстким" сценарієм - без угоди з Брюсселем, заявив глава МЗС королівства Домінік Рааб у понеділок.

"Термінове здійснення підготовки - це пропозиція прем'єр-міністра, і кабінет її прийняв", - сказав Рааб в інтерв'ю BBC.

"Ми хочемо досягти хорошої угоди з нашими партнерами в ЄС і друзями, але для цього треба скасувати недемократичний "бекстоп" (страхувальний план для ірландського кордону - ІФ)", - додав він.

Уряд опрацьовує можливість введення прямого правління Лондона в Північній Ірландії у разі реалізації "жорсткого" сценарію, повідомив Рааб.

"Ми маємо відповідні плани, так, щоб вакууму не було, і так, щоб було ефективне урядове керування, але пріоритет номер один - забезпечити учасникам (політичного життя - ІФ) у Північній Ірландії відновлення роботи виконавчих та законодавчих органів влади й можливість для них узяти на себе відповідальність і взяти у свої руки управління", - сказав Рааб в інтерв'ю.

"Страхувальний план", або "бекстоп", є однією з ключових частин угоди Британії з ЄС і входить до тієї частини домовленостей, через яку ЄС відмовлявся повертатися до переговорів. План мав забезпечувати "прозорість" кордону між Республікою Ірландія та Північною Ірландією, що є важливим економічним і політичним питанням і для ЄС, і для Великої Британії.

"Страхувальний план", згідно з угодою, може бути застосовано, тільки якщо Лондон і Брюссель не зможуть домовитися про інші способи збереження вільних кордонів між Ірландією та Північною Ірландією. Він передбачає, що Ірландія залишиться в митному союзі і підпорядковуватиметься більшій частині правил єдиного ринку ЄС доти, доки Лондон і Брюссель не досягнуть кращої угоди.

Багато політиків у Великій Британії виступають проти цього плану, оскільки вважають, що він значною мірою завадить економічній і політичній незалежності країни від ЄС.

Новий прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон наголошував на необхідності скасування "страхувального плану".

Плани нового британського уряду зустріли протест керівництва Шотландії.

"Народ Шотландії не голосував за цей уряд торі (консерваторів - ІФ), не голосував за цього нового прем'єр-міністра, він не голосував за Brexit і, звісно, не голосував за катастрофічний Brexit без угоди, який планує Джонсон", - заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен в інтерв'ю телеканалу Sky News у понеділок.

"Борис Джонсон сформував непоступливий уряд торі з однією єдиною метою - вивести Шотландію і Сполучене Королівство з ЄС без угоди", - наголосила вона.

За її словами, думки шотландців під час процесу Brexit не враховували, а тепер усім, кому не байдужа доля Шотландії, необхідно виробити свій курс і продемонструвати опозицію лінії Консервативної партії. Стерджен додала, що необхідно "сказати торі: припиніть вести нашу країну до катастрофи".

Sky News нагадує, що Джонсон має провести зустріч зі Стерджен, і зазначає, що переговори очікуються напружені. Також у прем'єра заплановані візити в Уельс і Північну Ірландію.

Раніше Джонсон закликав зміцнити єдність Сполученого Королівства й оголосив про виділення 300 млн фунтів стерлінгів для Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. Sky News зазначає, що ці заходи - спроби розвіяти побоювання щодо можливого розпаду Сполученого Королівства після Brexit.

Велика Британія має залишити ЄС до 31 жовтня 2019 року. Вона може зробити це раніше, після того, як депутати погодять угоду щодо Brexit. Якщо члени британського парламенту так і не підтримають угоду, то Велика Британія вийде з союзу без жодних домовленостей із Брюсселем.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА