14:25 30.07.2019

РФ у Криму порушила всі положення Міжнародного пакту про громадянські та політичні права - правозахисники

2 хв читати
РФ у Криму порушила всі положення Міжнародного пакту про громадянські та політичні права - правозахисники

Російська Федерація в окупованому нею Криму порушила всі положення Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, йдеться в доповіді, підготовленій українськими правозахисниками, які також сформулювали на його основі перелік із 19 пунктів, які Москва має виконати для виправлення ситуації.

Доповідь про виконання Росією Міжнародного пакту про громадянські та політичні права підготували Українська Гельсінська група, Регіональний центр прав людини, Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA за підтримки USAID, які також напрацювали перелік рекомендацій.

"Над цією доповіддю працювали кілька громадських організацій. Мабуть, немає такої статті пакту, яку держава-окупант не порушувала б... Ми спостерігали низку політично мотивованих судових процесів, переслідувань, репресій", - повідомила голова правління центру ZMINA на прес-конференції у вівторок у Києві.

Так, на основі зафіксованих порушень правозахисні організації рекомендують РФ, зокрема, забезпечити відповідне статусу військовополонених поводження з утримуваними в СІЗО Москви українськими моряками. Також Росія повинна розслідувати факт застосування проти них летальної зброї під час атаки на судна ВМС ЗСУ в районі Керченської протоки наприкінці 2018 року.

Окупаційна влада також має припинити тиск на вірян Православної церкви України (ПЦУ) в Криму та передати захоплені храми в користування ПЦУ.

Також РФ повинна забезпечити безстрокове безперешкодне проживання на території Кримського півострова громадян України та припинити практику депортації громадян України.

Москва повинна забезпечити належне медичне лікування позбавлених волі українців, а також забезпечити доступ до них українських лікарів; забезпечити для них можливість відбувати покарання на підконтрольній українській владі території.

Крім цього, Росія має припинити практику застосування тортур в окупованому Криму, а також провести ефективне розслідування таких фактів; припинити практику переслідування незалежних журналістів, активістів, а також забезпечити функціонування меджлісу кримськотатарського народу.

Правозахисники також наголошують на необхідності забезпечити на півострові освіту рідною мовою; забезпечити умови для збереження української ідентичності, зокрема й можливість вивчення історії, культури українського народу.

Вони також закликали припинити мілітаризацію дітей на окупованому півострові.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА