14:35 30.07.2019

Польща пропонує призначити представника генсека ООН з питань України, нормандський формат не дав результатів

2 хв читати
Польща пропонує призначити представника генсека ООН з питань України, нормандський формат не дав результатів

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч заявляє, що "нормандський формат" щодо врегулювання ситуації на сході України виявився неефективним, і нагадав, що Польща в Раді безпеки ООН висувала конкретні рішення, зокрема, пропонувала призначити спеціального представника генерального секретаря ООН з питань України, повідомляє "Польське радіо" у вівторок.

"Поки що це не було прийнято, але обговорення триває. Українська влада була вдячна за цю пропозицію", - сказав Чапутовіч на зустрічі з журналістами, говорячи про пріоритети Варшави під час головування Польщі в Раді Безпеки ООН, одним із яких назвав і безпеку в Україні.

"Ми маємо постійно думати про організацію, яка могла би продовжувати займатися врегулюванням цього конфлікту. На наш погляд, "нормандський формат" не дав задовільних результатів. Росія не виконує Мінських угод. Можливо, варто розглянути пропозицію президента України, щоб розширити "нормандський формат", наприклад, на США та Велику Британію. Можливо, це хороше рішення, адже ми сьогодні бачимо блокаду й відсутність перспективи", - зазначив глава польського зовнішньополітичного відомства.

Чапутовіч також відзначив "певну динаміку політичного процесу в Україні". "Ми підтримуємо дії президента Зеленського та його партії з метою реформи держави й забезпечення миру", - заявив він.

Серед польських пріоритетів під час головування в РБ ООН Чапутовіч назвав зміцнення ролі міжнародного права, захист цивільного населення в збройних конфліктах і безпеку в сусідніх країнах.

"Нормандська четвірка" - група високопоставлених представників України, Німеччини, Франції та РФ, створена у червні 2014 року для врегулювання ситуації на Донбасі. Її зустрічі можуть відбуватися і на рівні глав держав, і на рівні глав МЗС.

Початок "нормандського формату" було покладено на зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції та РФ 6 червня 2014 року в Шато-де-Бенувіль у Нормандії (Франція) під час святкування 70-ї річниці висадки союзників (1944 р.).

Президент України Володимир Зеленський 8 липня запропонував президенту РФ Володимиру Путіну провести переговори з лідерами країн-підписантів Будапештського меморандуму і країн "нормандського формату" в Мінську, де відбуваються засідання тристоронньої контактної групи.

"Хочу звернутися до президента РФ Володимира Путіна. Треба поговорити? Треба. Обговоримо, чий Крим, кого там немає на Донбасі. Компанію для розмови пропоную таку: я, Ви, президент США Дональд Трамп, прем'єр Великої Британії Тереза Мей, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон", - сказав він у своєму зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА