16:42 30.07.2019

Джонсон пообіцяв ірландському прем'єру через Brexit не посилювати прикордонний режим між Північною Ірландією та Ірландією

2 хв читати
Джонсон пообіцяв ірландському прем'єру через Brexit не посилювати прикордонний режим між Північною Ірландією та Ірландією

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон провів телефонні переговори з ірландським колегою Лео Варадкаром, на яких він заявив, що Велика Британія на тлі процесу реалізації Brexit не планує посилювати пропускний режим на кордоні Північної Ірландії та республіки Ірландія.

"Він (Джонсон - ІФ) сказав, що за будь-яких сценаріїв, уряд твердо дотримуватиметься Белфастської угоди (1998 року про врегулювання конфлікту в Північній Ірландії - ІФ) і ніколи не буде проводити фактичних перевірок або створювати фізичну інфраструктуру на кордоні", - наводить видання The Irish Times слова представника Даунінг-стріт.

Джонсон також запевнив Варадкара, що "Сполучене Королівство залишить ЄС 31 жовтня незалежно від чого-небудь".

Водночас, зазначає The Irish Times, Джонсон заявив, що пріоритет Лондона - вийти з ЄС за наявності угоди між Лондоном і Брюсселем, однак "вона має бути такою, яка скасовує "бекстоп", тобто "страхувальний план" щодо ірландського кордону.

"Страхувальний план", згідно з угодою, може бути застосовано, тільки якщо Лондон і Брюссель не зможуть домовитися про інші способи збереження вільних кордонів між Ірландією і Північною Ірландією. Він передбачає, що Ірландія залишиться в митному союзі і підкорятиметься більшій частині правил єдиного ринку ЄС доти, доки Лондон і Брюссель не досягнуть кращої угоди.

Багато політиків у Великій Британії виступають проти цього плану, оскільки вважають, що він значною мірою перешкодить економічній і політичній незалежності Великої Британії від ЄС. Сам Джонсон виступає за заміну "бекстопу" на альтернативний план.

Напередодні Джонсон знову заявив, що угода, досягнута його попередницею Терезою Мей, нежиттєздатна.

"Угода щодо Brexit мертва, від неї потрібно відмовитися. Але є можливість укласти нову угоду", - сказав Джонсон.

Він висловив упевненість в тому, що зможе узгодити нову угоду з Брюсселем.

В ЄС неодноразово заявляли, що не мають наміру знову вести переговори щодо однієї з частин угоди про Brexit - угоди про вихід Великої Британії з ЄС. При цьому, Брюссель був готовий обговорювати другу частину угоди - декларацію про майбутні відносини Великої Британії і ЄС.

Велика Британія, у свою чергу, хоче знову розпочати переговори саме щодо угоди про вихід, оскільки до неї входить "страхувальний план" стосовно ірландського кордону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА