12:34 02.08.2019

Помпео оголосив про офіційний вихід США з ДРСМД, поклав провину на Росію

2 хв читати
Помпео оголосив про офіційний вихід США з ДРСМД, поклав провину на Росію

США 2 серпня офіційно припиняють участь у Договорі про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), і провина за це повністю лежить на Росії, заявив у п'ятницю держсекретар США Майк Помпео.

"2 лютого 2019 року США дали Росії шість місяців на те, щоб повернутися до дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Росія відмовилася, так що договір припиняє дію сьогодні. США не можуть бути учасником договору, коли інші його порушують. Росія несе повну відповідальність за це", - написав Помпео на сторінці у Twitter.

Договір між СРСР і США було укладено у Вашингтоні 8 грудня 1987 року, нагадало МЗС у повідомленні, оприлюдненому на офіційному порталі правової інформації.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков раніше повідомив "Інтерфаксу", що жодних додаткових процедур для припинення дії ДРСМД не потрібно, 2 серпня він просто "піде в історію".

ДРСМД набув чинності 1 червня 1988 року і поклав край ракетній кризі в Європі, яка вибухнула в результаті розміщення в Європі радянських ракет та американських "Першингів". Документом передбачена ліквідація цілого класу ракет: він забороняє сторонам виробляти, випробовувати та розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої дальності (від 1000 до 5500 км) і меншої дальності (від 500 до 1000 км), а також пускові установки для них.

20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з ДРСМД через те, що російська сторона порушує положення цієї угоди. Слідом за цим 4 грудня держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії з вимогою протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, яка, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує договір. Згодом американська сторона посилила вимоги, наполягаючи лише на верифікованому знищенні ракети.

Росія відкинула обвинувачення американської сторони, висунувши зустрічні претензії до США. Тоді адміністрація США оголосила про припинення участі в ДРСМД 2 лютого і пообіцяла через шість місяців вийти з договору, якщо Росія не повернеться до його дотримання.

3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про призупинення Росією дії ДРСМД. Наприкінці липня радник із нацбезпеки президента США Джон Болтон підтвердив, що США вийдуть із ДРСМД 2 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА