12:24 04.08.2019

Законопроект Про впорядкування підсудності справ ВАКС потрібно ухвалити до початку роботи цього суду, заявляють у "Слузі народу"

3 хв читати
Законопроект Про впорядкування підсудності справ ВАКС потрібно ухвалити до початку роботи цього суду, заявляють у "Слузі народу"

Законопроект, що дозволяє Вищому антикорупційного суду України (ВАКС) розглядати тільки справи про топ-корупцію, необхідно ухвалити до початку роботи цієї інституції, вважає обрана народним депутатом від партії "Слуга народу" Анастасія Красносильська.

"Про законопроект про підсудність антикорупційного суду. Насправді дуже важливо спробувати ухвалити цей законопроект до моменту запуску суду - до 5 вересня", - сказала Красносильська кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" в м. Трускавець Львівської області.

За її словами, це необхідно, щоб не захаращувати ВАКС справами, не пов'язаними з топ-корупцією.

"Зараз ситуація така, що, за підрахунком судової адміністрації, Антикорупційний очікує (передачу з інших судів – ІФ) 3 тис. 500 або 3 тис. 700 справ. Для 38 суддів (ВАСК - ІФ) це багато. Ба більше, з цих 3,5 тисяч справ тільки 200 справ (близько 5%) стосуються топ-корупції", зазначила політик.

Вона наголосила, що з такою великою кількістю справ суддям ВАСК буде просто важко досягти результатів, "суд фізично не впорається" і його робота буде заблокована.

Красносильська нагадала, що ідея президентського законопроекту про підсудність ВАСК полягає в тому, щоб сфокусувати його діяльність саме на справах топ-корупції, що і передбачалося спочатку при створенні антикорупційного суду. За її словами, у разі, якщо не будуть внесені зміни в закон і підсудність ВАСК не буде змінена, то відмовитися від отриманих справ суд не зможе, і треба буде ухвалювати рішення, "що далі робити з цією величезною кількістю справ".

Красносильська також повідомила, що крім законопроекту про зміну підсудності ВАСК серед першочергових законопроектів, які будуть повторно внесені у Верховну Раду, - законопроект про введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. "Що стосується незаконного збагачення. Законопроект передбачає відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і (введення – ІФ) нового інструменту - конфіскації неврахованих активів. Це законопроект, як мені відомо, також планується до швидкого перевнесення", - розповіла майбутній парламентарій.

Вона не виключила появу в законопроекті змін і уточнень після можливих консультацій з міжнародними партнерами. "Це абсолютно нормальний і здоровий процес", - наголосила Красносильська.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 8 липня зареєстрував у Верховній Раді законопроект, що дозволяє усунути потенційну проблему перезавантаження суддів Вищого антикорупційного суду і забезпечити ефективний розгляд кримінальних проваджень за корупційними злочинами чиновників. Законопроект № 10426 "Про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (з приводу початку роботи суду)" президент визначив як невідкладний.

Президент України вніс до Верховної Ради 17 липня законопроект №10461 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про конфіскацію незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів", який передбачає запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення чиновників та інституту стягнення їхніх необґрунтованих активів.

Президентські законопроекти було передано в парламентські комітети для ознайомлення, проте їх не внесли до порядку денного сесії. Згідно із законодавством, законопроекти, не ухвалені Верховною Радою попереднього скликання в першому читанні за основу, вважаються знятими з розгляду і не розглядаються парламентом нового скликання. Законопроекти, які не втратили актуальності, суб'єкти законотворчості вносять до Верховної Ради нового скликання заново.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА