09:48 06.08.2019

Генсек НАТО вважає "суперництво великих держав" однією з головних загроз безпеці альянсу та його союзників

2 хв читати
Генсек НАТО вважає "суперництво великих держав" однією з головних загроз безпеці альянсу та його союзників

Посилення конкуренції між великими державами, такими як Росія, США та Китай, є однією з трьох основних проблем, з якими стикається НАТО та його союзники, заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг під час виступу в Новій Зеландії.

"Дозвольте мені зупинитися на трьох основних проблемах, з якими стикаються і Нова Зеландія, і НАТО, союзники по НАТО. Перша - це посилення конкуренції між великими державами, суперництво великих держав", - сказав Столтенберг.

За його словами, саме "зростання конкуренції великих держав підриває базований на правилах порядок, повагу до міжнародних договорів і зобов'язань".

Зокрема, зазначив він, її наслідком стало те, що 2 серпня припинив своє існування Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД).

"Цей договір припинив своє існування у п'ятницю (...), тому що Росія порушувала договір уже кілька років. Вони розгорнули нові ракети; щось під назвою SSC-8, які є ракетами середньої дальності, здатними досягти європейських міст протягом кількох хвилин. (...) Отже, зростання конкуренції великих держав, більш напориста Росія, чинить тиск на порядок, що базується на правилах, і останнім прикладом є ліквідація договору про РСМД", - додав Столтенберг.

Як приклад наслідків конкуренції наддержав він також навів "незаконну анексію Криму" та "посилення російської присутності" в Сирії, а також "спроби Росії втрутитися і підірвати довіру до демократичних інститутів у низці країн НАТО та в інших країнах".

Крім того, генсек НАТО відзначив видиме збільшення ролі Китаю.

"Роль і вплив Китаю - ще одна ознака посилення глобальної конкуренції за владу", - наголосив він.

"Дві різні світові держави, Китай і Росія, вони становлять виклики для всіх нас, і для союзників по НАТО, і для Нової Зеландії та багатьох інших країн", - уточнив Столтенберг.

Серед інших загроз генсек НАТО назвав тероризм і кібертехнології.

"Ми живемо у світі, який більш непередбачуваний, де виклики безпеці дедалі більше інтегровані, де складніше говорити про регіональні виклики, вони стають більш глобальними, тому нас усіх це так чи інакше стосується. І в невизначені та непередбачувані часи, з глобальними викликами, ми маємо будувати багатосторонні інститути, сильне міжнародне співробітництво, як ООН, як Європейський Союз, як НАТО (...) Створення інститутів - це найкращий спосіб упоратися з усією невизначеністю і непередбачуваністю, з якими ми стикаємося в нинішньому міжнародному кліматі", - уклав Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА