18:13 06.08.2019

У роботу Окружного адмінсуду Києва втручалися представники і попередньої, і нинішньої влади - генпрокурор

3 хв читати
У роботу Окружного адмінсуду Києва втручалися представники і попередньої, і нинішньої влади - генпрокурор

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що в кримінальному провадженні про ймовірне зловживання і тиск на Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС) із боку суддів Окружного адміністративного суду Києва кілька епізодів, ще буде оголошено підозри іншим учасникам схеми впливу на ВККС.

Як написав речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці у Facebook, Луценко наголосив, що це - одна з найрезонансніших справ за останні два роки, при цьому протягом семи місяців тривали негласні слідчі розшукові дії (записи розмов) у кабінетах суддів. Він нагадав, що вже є чотири підозри, додавши, що вони не останні.

"Цього та наступного тижня ми вивчимо можливість вручення підозр іншим учасникам схеми тиску на ВККС. Зокрема, йдеться про посадових осіб судової адміністрації, офісу омбудсмена та низки інших органів влади та інших суддів, які були втягнуті в ймовірно незаконні схеми. Також будуть проведені слідчі дії та експертиза голосів, які були записані в рамках проведення прослуховування службових кабінетів", - розповів Луценко.

За його словами, нині опрацьовують інші епізоди, не пов'язані з ВККС, в яких інші посадові особи і попередньої, і нинішньої влади фактично намагалися в ручному режимі використовувати Окружний адміністративний суд Києва для ухвалення тих чи інших потрібних їм політичних та економічних рішень.

Луценко пообіцяв розсекречувати епізоди, які поки що залишаються засекреченими, аналізувати їх, і в разі достатності підстав оголошувати підозри за іншими епізодами, не пов'язаними з ВККС.

Він також наголосив, що до кінця поточного тижня до Вищої ради правосуддя (ВРП), можливо, буде передано подання про обрання запобіжного заходу стосовно чотирьох суддів ОАСК, яким уже оголошено підозри.

"Тільки після дозволу ВРП вони підуть до суду. В суді ми будемо клопотати про запобіжний захід - відсторонення їх від обійманої посади. Це буде головним сигналом - чи готова вся судова система до адекватної оцінки дій своїх колег", - пояснив Луценко.

Як повідомлялося, 2 серпня голові ОАСК Павлу Вовку вручено повідомлення про підозру у втручанні в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та інші можливі злочини. Йому інкримінують скоєння таких злочинів: за ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, узвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступника підозрюють за ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво у перешкоджанні діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 2 ст. 376. Суддю ОАСК та суддю Суворовського райсуду Одеси підозрюють за ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК України.

Суддя Вовк називає цю справу політичною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА