19:15 13.08.2019

Безсмертний анонсував можливе звільнення полонених через два місяці

2 хв читати
Безсмертний анонсував можливе звільнення полонених через два місяці

Звільнений з посади представника України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний заявляє, що наразі щодо обміну утримуваними в рамках ТКГ проводиться процедура "правової очистки", яка має завершитися через півтора-два місяці.

"Триває дуже складна робота з правової очистки з обох сторін. Сторони обмінюються цифрами щодо обсягів правової очистки. Й там наразі дискутуються дві проблеми: робити звільнення в міру того, як відбувається правова очистка, чи потім усіх разом... Ні прізвищ, ні цифр я не називатиму, тому що так домовлено, але така робота проводиться, і я сподіваюся, що зусиллями всіх учасників цього процесу вона завершиться, тому що найпізніший термін такої правової очистки, якщо я не помиляюся, десь шість тижнів чи десь так - це майже два місяці", - сказав Безсмертний в ефірі телеканалу "24" у вівторок.

Відповідаючи на запитання про те, які можуть бути перспективи звільнення політв'язнів у РФ і утримуваних в ОРДЛО, він наголосив: "Я радив би бути обережними з цифрами, тому що тільки тих, про кого відомо, - це 120 у Криму, 69 - Луганськ, Донецьк, 24 - моряки. А скільки в Росії - ми відкриватимемо (списки) ще довго. Ми знаємо їхні прізвища, але знаємо лише якусь частину".

Безсмертний також наголосив на проблемі невизначеності термінології: "Війна ... Військовополонених начебто немає. А звідси все й починається - режим утримування, режим правової очистки, режим суду тощо".

На переконання дипломата, чим довше існуватиме "ця правова невизначеність, тим складніша буде доля цих людей". "Якби на сьогодні ми зайняли позицію, що це війна, це військовополонені й самі ставилися б до тих, кого ми утримуємо, як до військовополонених, і вимагали б такої самої позиції з іншої сторони, то процедура дозволяла б задіяти інші міжнародні інстанції", - вважає Безсмертний.

Він також вважає "незаконним і таким, що не відповідає Конституції країни, "указ президента Володимира Зеленського про спрощення процедури отримання українського громадянства для росіян, які зазнали "політичних переслідувань".

"Президент не має права встановлювати порядок набуття громадянства або позбавлення, він може видати акт про надання громадянства або, якщо на те є законні підстави, позбавлення громадянства", - сказав Безсмертний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА