21:13 13.08.2019

Держгідрографія ініціює створення морського режимного району навколо окупованого Криму

2 хв читати

Державна установа "Держгідрографія" Державної служби морського та річкового транспорту України виступила з ініціативою створити морський режимний район навколо окупованого півострова Крим, щоб заборонити заходження суден до всіх портів півострова, повідомляється на офіційному сайті відомства.

"Оголошення режимного району дасть Україні можливість не тільки протидіяти агресору, а і як відповідальній правовій державі забезпечити виконання зобов’язань перед світовою спільнотою одразу в декількох напрямах. Ми зможемо мінімізувати ризики для мореплавців у частині навігаційно-гідрографічного забезпечення. Зняти з України відповідальність за будь-які аварійні події, що можуть статися внаслідок злочинних дій РФ у внутрішніх морських водах та територіальному морі України навколо Кримського півострова. Також звести нанівець спроби росіян із картографування цього регіону", - зазначив начальник Держгідрографії Олександр Щипцов.

Держгідрографія закликає органи державної влади України, українську та міжнародну спільноту долучитися до ініціативи установи, "захистити інтереси України та зберегти життя мореплавців". За допомогою таких дій відомство має намір домогтися вилучення з незаконного обігу електронної картографічної продукції РФ на води України. Крім того, як очікується, це дасть змогу припинити заходження до кримських портів іноземних суден повністю і російських - частково.

У повідомленні наголошується, що РФ на прилеглих до Криму акваторіях у Чорному у Азовському морях, а також на українському узбережжі Азовського моря створює і реалізовує електронні навігаційні карти (ЕНК), що суперечить міжнародним принципам і нормам і спричинило дублювання ЕНК виробництва України з ЕНК виробництва РФ. Це створило загрозу для навігації, оскільки таке дублювання під час використання карт у судновому обладнанні (ЕКНІС) може призвести до непередбачуваної поведінки суден і їх зіткнення. Наразі існують 32 випадки такого дублювання.

"Ми вже домоглися того, щоб РЕНК PRIMAR не здійснював реалізації російських карт, які мають стовідсоткове покриття українських територіальних вод. Зараз, використовуючи всі наявні способи, збираємося вимагати від РЕНК IC-ENC (Велика Британія) припинення ним реалізації ЕНК російського виробництва на води України. Наступним і вкрай важливим етапом протидії російській агресії є оголошення Україною морського режимного району з метою заборони заходу суден в усі кримські порти та заборони незаконної діяльності РФ у територіальних водах України навколо Кримського півострова", - розповів перший заступник начальника Держгідрографії Богдан Устименко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА