12:17 14.08.2019

Верховний Суд не задовольнив скаргу кандидата в нардепи Приходька в окрузі №210 на рішення іншого суду щодо дій ЦВК

3 хв читати

Велика палата Верховного Суду залишила без задоволення апеляційну скаргу кандидата в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №210 (Чернігівська обл., центр - Прилуки) Бориса Приходька на рішення Касаційного адміністративного суду, яким позивачу відмовлено в задоволенні його вимог про визнання протиправною бездіяльності Центральної виборчої комісії.

Як повідомляється в середу на сторінці Верховного Суду у Facebook, йдеться про рішення Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду від 9 серпня, яким позивачу було відмовлено в задоволенні його вимог про визнання протиправною бездіяльність ЦВК із приводу невстановлення результатів виборів в окрузі №210 і зобов'язанні здійснити відповідні дії, визнавши позивача обраним народним депутатом.

У суді нагадали, що ЦВК мала встановити результати виборів протягом 15 днів із дня голосування, тобто до 5 серпня, проте в цей термін Центрвиборчком не встановив результати виборів в окрузі №210.

Окружна виборча комісія станом на 16:00 5 серпня за рішенням суду здійснила перерахунок голосів лише щодо 18 із 33 дільниць.

Касаційний адмінсуд встановив, що ОВК не мала можливості завершити повторний підрахунок голосів на інших виборчих дільницях, внести зміни до встановлених результатів голосування, скласти протокол про підсумки голосування в цьому окрузі з поміткою "Уточнений" і доправити його до ЦВК до 5 серпня. Ці обставини унеможливили встановлення ЦВК результатів позачергових виборів в окрузі №210 у визначений законом термін.

У рішенні Касаційного адмінсуду також зазначено, що лише невчинення суб'єктом владних повноважень обов'язкової дії в передбачений законом термін не може бути єдиною і безумовною підставою для констатації факту допущення таким суб'єктом протиправної бездіяльності. У такому разі слід з'ясувати конкретні причини, умови та обставини, через які обов'язкові дії фактично не були виконані або були виконані з порушенням термінів.

"Із такими висновками погодилася і Велика палата Верховного Суду, зазначивши про відсутність підстав вважати, що ЦВК допустила протиправну бездіяльність, оскільки остання вчинила усі залежні від неї дії з метою встановлення результатів виборів та обґрунтувала існування обставин, які унеможливили їх своєчасне встановлення у виборчому окрузі № 210", - наголошується в повідомленні Верховного Суду.

Позовні вимоги в частині зобов'язання ЦВК встановити результати виборів в окрузі №210, визнавши позивача обраним народним депутатом України, Велика палата Верховного Суду залишила без задоволення з огляду на те, що такі вимоги є похідними від вимог про визнання бездіяльності ЦВК протиправною.

Отже, Велика палата Верховного Суду залишила апеляційну скаргу без задоволення, а оскаржуване рішення Касаційного адмінсуду - без змін.

Згідно з інформацією на сайті ЦВК, за результатами підрахунку голосів виборців в окрузі №210 переміг самовисуванець Сергій Коровченко, за якого віддали свої голоси 21,23% виборців (16 тис. 536 голосів). Його найближчий конкурент, самовисуванець Приходько заручився підтримкою 21,11% виборців (16 тис. 438 голосів).

Крім того, 12 серпня Чернігівський окружний адміністративний суд розглянув позов Приходька і зобов'язав окружну виборчу комісію в цьому окрузі визнати недійсним голосування на дільниці №740243 в геріатричному пансіонаті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА