12:22 21.08.2019

Ідею Києва замінити "нормандський формат" відкинуто, вважає голова Центру політичної кон'юнктури Чеснаков

2 хв читати
Ідею Києва замінити "нормандський формат" відкинуто, вважає голова Центру політичної кон'юнктури Чеснаков

Розширення "нормандського формату" не передбачається, вважає директор Центру політичної кон'юнктури (Росія) Олексій Чеснаков.

"Думаю, конкретні результати цієї зустрічі є. По-перше, заявлено про безперечну важливість "нормандського формату" для врегулювання українського конфлікту. Тобто остаточно відкинуто ідею Порошенка та Зеленського про ліквідацію цього формату шляхом його розширення. Не буде розширення. Тобто не буде ревізії Мінських угод. Це важливий, конкретний результат", - заявив він в інтерв'ю виданню "Актуальные комментарии", коментуючи підсумки зустрічі лідерів Росії та Франції Володимира Путіна та Еммануеля Макрона 19 серпня.

Чеснаков нагадав про підготовку саміту "Нормандської четвірки". "Саміт "Нормандської четвірки" відбудеться в осяжному майбутньому. Але лише за умови, що рішення цього саміту будуть заздалегідь сторонами погоджені. А також за виконання рішень самітів, що раніше відбулися. (Опрацьовувати підготовку до саміту будуть) помічники лідерів "Нормандської четвірки". Вони зустрічалися в Парижі в липні і планують зустрітися ще раз до саміту. Спочатку мали намір наприкінці серпня - на початку вересня. Але дати наразі немає", - сказав Чеснаков.

При цьому він повідомив про відновлення консультацій між Росією та Україною. "Але, дійсно, поновилися двосторонні консультації між Росією та Україною. Поки що не цілком офіційні. Раніше, за Порошенка, вони також мали місце час від часу - як за лінією адміністрації президентів, так і з окремих економічних і навіть військових питань. Відновлення таких консультацій - хороший знак. Треба розмовляти. До чого вони приведуть? Поки що сказати важко", - зазначив експерт.

Щодо теми статусу Донбасу Чеснаков висловив думку, що регіон міг би стати майданчиком зближення Росії та України.

"Донбас має співіснувати з Україною, приблизно як Гонконг із Китаєм - один народ, дві системи. Лише не на 50 років, а безстроково. Або ж Україна може отримати так званий символічний суверенітет над Донбасом. Щось подібне до того, як Британія над Канадою або Австралією, де англійська королева номінально числиться главою держави, але на ділі ніякої влади не має. Це буде хороше рішення", - сказав Чеснаков.

"Зможуть колись Донбас і Україна забути кров та образи – зблизяться. Не зможуть - розійдуться далі. Коли в Україні остаточно одумаються, можна було б зробити Донбас сферою спільних інтересів Росії та України. Щоб Донбас став не причиною розбрату, а платформою для співпраці і спільної роботи. Там могли б ходити на рівних дві валюти - рубль і гривня, працювали б спільні підприємства", - заявив Чеснаков, відповідаючи на запитання про те, яким бачить фінал мінського процесу помічник президента РФ Владислав Сурков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА