15:56 27.08.2019

Використання сенсорної кнопки у ВР може поставити під сумнів легітимність ухвалених законів - директор ДБР

2 хв читати
Використання сенсорної кнопки у ВР може поставити під сумнів легітимність ухвалених законів - директор ДБР

 Використання сенсорної кнопки як обов'язковий елемент під час голосування народних депутатів України поставить під сумнів легітимність усіх ухвалених законів народними депутатами, оскільки наразі її функціонування не передбачено в чинному законі "Про регламент Верховної Ради", заявляє директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба.

"На цьому наголошує і Головне юридичне управління ВР у своєму висновку. Що планували й уже зробили деякі керівники апарату ВР, чи порушили вони правила експлуатації використання сенсорно-обчислювальної системи - ДБР і встановлює", - написав Труба у своєму мікроблозі в соцмережі Telegram, коментуючи спільний з оперативним підрозділом СБУ огляд центру управління системою "Рада" в українському парламенті.

При цьому директор ДБР зазначив, що 23 і 27 серпня "ми приходили не з обшуками, а з оглядом, на який отримали дозвіл першого заступника керівника апарату ВР".

Водночас Труба назвав ініціативу введення сенсорної кнопки "гарною ініціативою".

Раніше лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков заявив, що підготовча депутатська група доручила апарату парламенту надати інформацію про стан і готовність системи "Рада-3" до початку роботи Верховної Ради 9-го скликання.

За словами Разумкова, наскільки йому відомо, система сенсорної кнопки під час голосування депутатів у Верховній Раді не сертифікована, і є питання, пов'язані з гарантійним терміном її використання. Він також зазначив, що сенсорна кнопка не передбачена в регламенті Верховної Ради, і її введення може спричинити проблеми під час ухвалення певних рішень.

У свою чергу представник глави держави у Верховній Раді Руслан Стефанчук уточнив, що технічно свій ресурс система "Рада-3" вичерпала у 2008 році, й за цей період минули всі гарантії можливості голосування і технічного забезпечення.

23 і 27 серпня правоохоронці провели в центрі управління системи "Рада" в парламенті слідчі дії в рамках розслідування кримінального провадження про використання несертифікованої продукції. Цю справу розслідує ДБР, а СБУ здійснює оперативний супровід.

Голова Верховної Ради 8-го скликання Андрій Парубій заявив про блокування силовиками процесу запуску сенсорної кнопки для голосування "за 10 хвилин до того, як мало розпочатися загальне тестування, і розцінив дії представників силових структур як "грубе втручання в роботу найвищого державного органу України". Він наголосив, що система голосування у Верховній Раді з використанням сенсорної кнопки готова до експлуатації, всі технічні умови виконано, й упровадження системи залежатиме від політичної волі.

Перше урочисте засідання Верховної Ради відбудеться 29 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА