19:03 27.08.2019

Болтон планує обговорити з владою України небезпеку співпраці з інвесторами з Китаю

5 хв читати
Болтон планує обговорити з владою України небезпеку співпраці з інвесторами з Китаю

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон намагатиметься переконати владу України в небезпеці співпраці з китайськими інвесторами в чутливих секторах, повідомляє інтернет-видання "Європейська правда".

"Ми плануємо говорити про низку транзакцій, я не хочу концентруватися на одній", - сказав він у коментарі виданню під час візиту в Україну.

Радник з питань нацбезпеки США очікує, що українська влада врахує можливі наслідки китайських інвестицій у чутливих секторах. "Україна ухвалюватиме своє рішення, але, можливо, Україна знайде кращий вибір, який матиме кращі економічні наслідки для її громадян", - пояснив він.

Болтон нагадав, що в США, як і в Україні, мають систему схвалення контрактів, пов’язаних із військовими технологіями, і виходять із принципу, за яким контракти, що загрожують нацбезпеці, блокуються. "Військові та чутливі технології не повинні потрапити до противників або потенційних противників", - зазначив він.

"Ми вважаємо, що Китай намагається інтегруватися в економіку країн у всьому світі, зокрема через проект "Шовкового шляху", і через привабливі інвестиції… Ми повідомляємо друзям і партнерам про небезпеки, які дають китайські інвестиції", - наголосив радник із нацбезпеки США.

Водночас Болтон відмовився коментувати питання про те, які наслідки можуть бути в разі, якщо Україна не дослухається до порад партнерів, наголосивши, що йдеться не про покарання, а про те, що такі контракти можуть нашкодити самій Україні. Він також особливо відзначив імовірну корупційну складову питання: "Китайці не бояться використовувати корупцію або скажу прямо – хабарі, щоби отримати рішення, якого вони прагнуть".

За інформацією The Wall Street Journal, Болтон під час візиту до Києва намагатиметься переконати українське керівництво відмовитися від ідеї продажу компанії "Мотор-Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation. Видання зазначає, що угоду щодо "Мотор Січі" американські чиновники сприймають як черговий крок Китаю до розширення своєї військової могутності. Придбання компанії "Мотор Січ" сприятиме нарощуванню військових сил Пекіном, яке Вашингтон намагається стримати шляхом упровадження ембарго на продаж товарів військового призначення.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу, донедавна основним ринком збуту була Росія.

Згідно з наявними даними, проект з питань розвитку авіадвигунного виробництва в Україні та будівництва великовузлового виробництва в китайському Чунціні було розпочато у 2015 році на базі договорів про співпрацю між "Мотор Січчю" та китайською Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. У його рамках українське підприємство у квітні 2016 року отримало 10-річну позику на $100 млн під 0,3% річних від Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви), а в Чунціні наразі розпочато будівництво складального виробництва.

Однак на початку вересня 2017 року Шевченківський райсуд Києва за клопотанням слідчого СБУ заарештував 56,0009% акцій "Мотор Січі", які сконцентровані у власності шести офшорів і однієї фізособи - громадянина Китаю і перебувають на рахунках зберігачів - компанії "Драгон Капітал" і ОТП Банк. Причина - підозра слідства "у змові та спробі ліквідації групою осіб підприємства, що має важливе значення для обороноздатності та економіки держави, шляхом продажу та виведення його акцій за межі України". Під арешт потрапили, зокрема: 9,99923% у власності Skyrizon Aircraft Holdings Limited, 9,27% - Waldo Trade Ltd (обидва Віргінські о-ви), 9,99% - Likatron Enterprises Limited (Кіпр), 17,31% - Business House Helena, AG, 3,115% - Enfields Trade & Capital Corp, 1,3% - Granum Corporation (усі - Панама) і 5,01% - фізособа.

Як з’ясувало слідство, в рамках здійсненої у 2016 році угоди купівлі-продажу акцій "Мотор Січі" новим опосередкованим власником 56% акцій став громадянин Китаю, власник Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

Продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант". Офіційно до цього часу найбільшим акціонером-фізособою ПАТ "Мотор Січ" був почесний президент підприємства, народний депутат (група "Воля народу") В'ячеслав Богуслаєв, який задекларував у 2016 році зменшення розміру пакета акцій "Мотор Січі", що належить йому, з 15,8% до 1%.

Власник Skyrizon і "Мотор Січ" у червні 2017 року зверталися до Антимонопольного комітету України (АМКУ) по надання дозволу на концентрацію, проте відомство вказало "на необхідність вжити заходів, спрямованих на недопущення подальшої перереєстрації права власності на акції підприємства".

Рішенням Шевченківського райсуду Києва за клопотанням слідчого СБУ про арешт 56-відсоткового пакета акцій компанії з 23 квітня 2018 року повністю зупинено обіг усіх акцій "Мотор Січі+".

На початку червня цього року до Антимонопольного комітету України знову було подано заяву на концентрацію акцій "Мотор Січі". Тепер це була спільна заява "Укроборонпрому", Skyrizon і котируваної на Шанхайській біржі Xinwei Technology Group на концентрацію відповідно понад 25% і 50% акцій "Мотор Січі" з метою спільного управління і контролю над підприємством. АМКУ на початку липня повідомив про відкриття справи щодо цієї концентрації для її поглибленого вивчення і прийняття зауважень і пропозицій до 22 липня, проте остаточного рішення відомства поки що немає.

Основні аспекти співробітництва між "Укроборонпромом", Skyrizon і Xinwei прописано в договорі від 27 квітня минулого року й новій акціонерній угоді від 19 червня 2019 року, яка набуде чинності в разі позитивного рішення АМКУ. Згідно з даними джерела агентства "Інтерфакс-Україна" в уряді, серед зобов'язань китайських інвесторів щодо угоди - передання "Укроборонпрому" блокувального пакета акцій понад 25% "Мотор Січі", перерахування через спецфонд держбюджету $100 млн грантового фінансування авіабудівної галузі України, збереження робочих місць і зарплати та забезпечення заводу замовленнями на достатньому для його розвитку рівні.

За даними джерела, спірний пакет акцій "Мотор Січі" наразі вже може бути закладений у китайському банку.

"Мотор Січ" у 2018 році знизило чистий прибуток у 2,1 разу - до 1 млрд 856,81 млн грн, виручку - на 18,5%, до 12 млрд 239,69 млн грн.

У першому півріччі 2019 року підприємство отримало чистий збиток 425,75 млн грн, тоді як аналогічний період 2018 року завершило з чистим прибутком в 902,19 млн грн. Чистий дохід знизився на 29,4% порівняно з аналогічним періодом 2018 року - до 4 млрд 102,36 млн грн. З 1 вересня цього року очікується перехід на 4-денний робочий тиждень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА