11:13 28.08.2019

Коломойський: Виник сприятливий момент, щоб змусити Путіна виконати Мінські угоди у новому форматі

3 хв читати
Коломойський: Виник сприятливий момент, щоб змусити Путіна виконати Мінські угоди у новому форматі

Український бізнесмен Ігор Коломойський вважає за можливе виконання Мінських домовленостей "у новому форматі", без конституційного закріплення особливого статусу Донбасу.

"Тепер виник сприятливий момент, щоб змусити Путіна виконати Мінські угоди в новому форматі. Сьогодні збіглися вектори, можна скористатися цією ситуацією і запропонувати їм: прибираємо вимоги про зміни до Конституції, залишимо особливий статус, не будемо його раз на рік продовжувати, зробимо його на п’ять років, перехідний період і проведемо там вибори", - сказав Коломойський в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.НЕТ".

На запитання, який механізм має бути прописано в Мінських угодах щодо проведення виборів та особливого статусу для Донбасу, бізнесмен заявив: "Перше - припинення вогню, обмін полонених – більшої частини, й обов'язково тих, хто вже давно сидить із 2014-2015 років. Друге: проведення виборів за українським законодавством під контролем української влади. Третє: на наступний день після проведення виборів розпочинається процес передання контролю над кордоном. Тобто, буквально так: виводяться російські війська і передається контроль над кордоном повністю української військам".

"Зараз є пункт, що контроль над кордоном передається після змін у Конституції, тобто ніколи. Ні за Порошенка цього б не було, ні за Зеленського цього не буде, ні за когось іншого, бо неможливо проголосувати, знайти 300 голосів за зміни в Конституції, федералізацію, конституцію окремих республік, за іншу маячню. Тому що якщо це зробити, то Українська держава перестане існувати. Тому, по-четверте, замінити в Мінській угоді зобов'язання щодо внесення змін до Конституції на п’ятирічний закон про особливий статус Донбасу", - наголосив Коломойський.

"Провели вибори, на наступний день розпочалося передання контролю над кордоном, а через 30 днів воно завершилося. За два місяці до виборів можна ухвалити закон про особливий статус і сказати, що він діє п’ять років, перехідний період реінтеграції, тому що багато речей, які написані в особливому статусі, вони вже в іншій Україні вже існують де-факто і де-юре. Те, що ми називаємо децентралізацією. Ну так хрін із ними, нехай вони проведуть свої вибори - адже ми там у них братимемо участь за українськими законами, доступ буде у наших ЗМІ. Наприклад, "Слуга народу" безсумнівно може брати участь, подивимося, хто популярніший виявиться на Донбасі - Путін чи Зеленський? "Голос" із Вакарчуком піде, Тимошенко, "Опозиційний блок - За життя". Нам не треба боятися виборів", - заявив бізнесмен.

Він також наголосив, що "росіяни повинні піти і забрати всіх злочинців із собою". "У Мінських угодах прописана амністія, це треба виконувати. Але ті, хто воював і допомагав окупантам, у кого руки по лікоть у крові, які мордували, катували полонених, ґвалтували жінок - їм треба звалити, для них пощади не буде, амністія на них не поширюється. Росія повинна весь цей мотлох забрати собі, якщо ні - нехай використовують час і по-тихому від них позбавляються, так само як вони прибрали Захарченка, Бєднова, Мозгового та інших...", - сказав Коломойський.

Він вважає, що відмова від змін до Конституції буде "пробною кулею для росіян". "Для них це нічого не означає. Вони прекрасно розуміють, що Конституція змінюватися не буде. Жодної федералізації не може бути, після захоплення автономного Криму. Той, хто виступає за федералізацію України - Бойко, Медведчук - це зрадники", - заявив Коломойський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА