12:14 28.08.2019

Експерти розраховують на надання ВР IX скликання внутрішньо переміщеним особам можливості голосувати на виборах усіх рівнів

2 хв читати
Експерти розраховують на надання ВР IX скликання внутрішньо переміщеним особам можливості голосувати на виборах усіх рівнів

Експерти сподіваються, що Верховна Рада IX скликання надасть внутрішньо переміщеним особам, яких за останніми підрахунками Мінсоцполітики налічується близько 1,4 млн осіб (зокрема майже 200 тис. неповнолітніх), можливість голосувати на виборах усіх рівнів.

"Законопроект №6240 буде перереєстровано. Цей проект обговорюється вже кілька років і тут новій більшості та новому парламенту буде легше, тому що інклюзивність у розробці та обговорення цього законопроекту вже забезпечені. Залишилося лише ознайомити народних депутатів із цим законопроектом, обговорити на рівні профільних комітетів та ухвалювати. Сподіватимемося, що нова більшість продемонструє таку готовність", - сказав аналітик Громадянської мережі "ОПОРА" Олександр Клюжев на брифінгу в середу в Києві.

Він нагадав, що законопроект базується на заявному принципі зміни виборчої адреси.

"У нас в Україні діє реєстр виборців, тому у нас є всі можливості змінювати виборчі адреси громадян у межах всієї країни. Це не призведе ні до одного випадку дворазових включень громадян (до списків - ІФ) на різних виборчих дільницях", - наголосив експерт.

За словами Клюжева, згідно із законопроектом, громадянин має право звернутися до органів державного реєстру з проханням змінити йому на постійній основі виборчу адресу через те, що він проживає на тій чи іншій території.

"Якщо буде введено таку заявну процедуру, то буде забезпечено голосування громадян за фактичним місцем проживання на виборах парламентських, президентських і місцевих", - зазначив він.

Під час брифінгу також було анонсовано акцію на площі Конституції, під час якої громадські активісти, виборці у перший день роботи українського парламенту, 29 серпня, закличуть депутатів відновити виборчі права внутрішньо переміщених осіб.

У свою чергу виконавчий директор громадської організації "Громадський холдинг "Група впливу" Тетяна Дурнєва повідомила, що без ухвалення змін до виборчого законодавства на місцевих виборах не зможуть проголосувати близько 1,2 млн внутрішньо переміщених осіб.

"Заплановані місцеві вибори, які мають відбутися восени 2020 року, можуть знову відбутися без участі значної кількості виборців, зокрема 1,2 млн внутрішньо переміщених осіб, які мають право голосу. У нас сьогодні Міністерство соціальної політики знову опублікувало точну цифру внутрішньо переміщених осіб - 1,4 млн, із них, якщо забрати близько 200 тисяч дітей, то це якраз 1,2 млн переселенців, які згідно з Конституцією України мають право голосу, але вони не можуть його реалізувати в тих громадах, в які вони переселилися", - зазначила Дурнєва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА