12:37 28.08.2019

Коломойський допускає взаємозалік боргів України та РФ

4 хв читати
Коломойський допускає взаємозалік боргів України та РФ

 Юристи працюють над можливістю списати борги України перед Російською Федерацією чи російськими компаніями в рамках виконання рішень міжнародних судів, виграних Україною та українськими компаніями у РФ у спорах про завдані збитки в Криму, повідомив один ініціатор таких спорів, екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський.

"Зараз працюють юристи над тим, щоб борг України, який існує, за які Україна судиться. Там мільярди за зобов'язаннями перед РФ, або, наприклад, 110 млн (доларів - ІФ) за "Татнафту", можливо, після перемоги в судах вдасться законно списати. Непроста задача, але реалізована", - сказав він в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

За його словами, альтернатива такого погашення боргів - робота щодо арешту російських активів за кордоном.

Коломойський нагадав, що першим починав судитися з РФ через понесений унаслідок анексії Криму збиток, але зараз такі спори в міжнародних судах ведуть компанії Ріната Ахметова, державні ПриватБанк, Ощадбанк.

Як повідомлялося, екс-голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет і ще 18 компаній, які подали такий позов у червні 2015 року, першими досягли позитивного рішення: Гаазький арбітраж 2 травня 2018 року присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. Libor+1% складних відсотків щорічно. Наразі позивачі домагаються виконання цього рішення в Україні, отримавши позитивні вердикти аж до Верховного Суду.

За підсумками іншого рішення міжнародного арбітражу в листопаді минулого року Ощадбанк заявив про суму відшкодування $1,3 млрд і нарахування $97 тис. відсотків кожного наступного дня.

Потім у лютому цього року стало відомо про позитивне часткове арбітражне рішення суду ще стосовно двох справ проти РФ: ПриватБанку і ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон", а також Коломойського та ТОВ "Аеропорт Бельбек", які були ініційовані в першій половині 2015 року (тоді Коломойський ще був співвласником банку). У випадку ПриватБанку фінустанова оцінює свої збитки в більше ніж $1 млрд, проте питання про розмір відшкодування залишено на наступний етап арбітражного розгляду.

Коломойський у позові заявляв, що РФ порушила свої зобов'язання за російсько-українською угодою, позбавивши позивачів прав власності та інших прав із експлуатації пасажирського терміналу для комерційних перельотів аеропорту "Бельбек" у Криму. У випадку ПриватБанку РФ обвинувачують у заходах, які не дозволили позивачам продовжити свій банківський бізнес у Криму.

"Там де я є, і там, де мене немає, але я розумію про юридичні процеси - там під $2 млрд сума збитків. До речі, ПриватБанк теж судиться - у них позов більше ніж 1 млрд (доларів - ІФ). У різних країнах йде розгляд. Ось я знаю, що у Швейцарії зазнали серйозного фіаско росіяни", - сказав екс-власник Приватбанку "Цензор.НЕТ".

Крім того на початку березня цього року "Нафтогаз України" повідомив, що суд при постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив провину Росії у втраті "Нафтогазом України" активів групи в Криму. Вартість втрачених активів українська компанія оцінює в суму до $5 млрд, але остаточне рішення щодо суми буде предметом наступного слухання, яке очікується ще в цьому році, а рішення про суму компенсації - в наступному.

У Гаазькому арбітражі розглядається ще кілька таких справ до РФ, зокрема, НАК "Нафтогаз України"; "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл"; ТОВ "Лугзор", "Дніпроазоту" та інших.

Росія спочатку ігнорувала ці судові розгляди, проте цього року змінила свою позицію. Глава Мін'юсту РФ Олександр Коновалов у травні повідомив, що Росія оскаржила два рішення міжнародного суду в Гаазі за позовами українських компаній за Крим і планує оскарження ще шести.

З іншого боку триває судовий спір у британських судах щодо єврооблігацій, випущених Україною у 2013 році на $3 млрд і викуплених Росією. Очікується, що Верховний суд Великої Британії (Supreme Court of the United Kingdom) розпочне розгляд апеляцій РФ та України у цій справі на тижні, який стартує 9 грудня 2019 року.

Крім того, Україна програла "Татнафті" арбітражний розгляд, розпочатий ще в 2008 році, в спорі про втрату інвестицій російської компанії в "Укртатнафту", одним із власників якої зараз є Коломойський. У 2014 році міжнародний арбітраж ухвалив рішення на користь "Татнафти" і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. Відтоді Україна в міжнародних судах намагається оскаржити це рішення, проте без особливих успіхів, не рахуючи виграного часу. Зокрема, в 2018 році лондонський суд відхилив апеляцію України і присудив відшкодувати "Татнафті" судові витрати, в результаті загальна сума відшкодування на користь російської компанії зросла до $146 млн. Наразі завершуються судові тяжби про виконання рішення міжнародного суду щодо спору з "Татнафтою" в Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА