13:55 28.08.2019

Більшість жителів окупованого Донбасу за реінтеграцію ― німецький центр ZOiSБільшість жителів окупованого Донбасу за реінтеграцію ― німецький центр ZOiS

2 хв читати

Більшість жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей надалі вважають ці території частиною України, повідомляє Hromadske.UA з посиланням на дані берлінського Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень.

За підсумками дослідження "Настрої та ідентичності Донбасу по обидва боки фронту" соціологи зазначають, що 31% респондентів, що проживають на непідконтрольних територіях, виступає за автономію у складі України, 27,2% - автономію в Росії, 23,5% - звичайний статус областей у складі України (як до війни, без автономії), 3% - за приєднання до РФ без автономії. Тобто за реінтеграцію в Україну, але з різними статусом - 54,5%. Варіант відновлення довоєнного становища Донецької та Луганської областей обрали на 3% більше опитаних проти 2016 року.

"Така зміна настроїв є статистично значущою і свідчить про збільшення підтримки ідеї про повернення до становища (цих територій - ІФ) перед війною", - зазначають автори дослідження.

Загалом, і в 2016-му, і в 2019 роках близько 55% жителів непідконтрольних територій висловилися за повернення цих територій під контроль українського уряду.

Щодо жителів підконтрольних України районів Донбасу, то 65% виступають за реінтеграцію Донецької та Луганської областей без надання особливого статусу самоврядування. Ще 31% - за автономію у складі України.

Дослідження проводила агенція R-Research на замовлення Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS) протягом лютого-березня 2019 року шляхом опитування жителів підконтрольної уряду України території Донецької та Луганської областей, а також окупованих територій. Респондентів із підконтрольної території опитували за допомогою особистих інтерв'ю, а тих, хто проживає по той бік лінії зіткнення, - по телефону.

Вибірку формували на основі кількох ступенів за квотами віку, статі, рівня освіти міського та сільського населення, згідно з останньою офіційною статистикою. Загалом до вибірки ввійшло по 1200 респондентів з обох частин Донбасу.

Попереднє опитування "Настрої та ідентичності Донбасу по обидва боки фронту" ZOiS проводило в 2016 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА