19:00 30.08.2019

Підсудність ВАКС поширюється на справи, які розслідувалися НАБУ і САП до початку його роботи

2 хв читати
Підсудність ВАКС поширюється на справи, які розслідувалися НАБУ і САП до початку його роботи

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, який дозволить усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і забезпечить ефективність розгляду кримінальних проваджень за корупційними злочинами чиновників.

Це передбачено внесеним главою держави законопроектом №1025 про внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС) щодо початку роботи суду.

Підсудність ВАКС як суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції та слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими про кримінальне правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду; до дня початку роботи ВАКС, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та завершено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Усі клопотання й обвинувальні акти у цих справах подаються слідчим суддям ВАКС, апеляційні скарги - до Апеляційної палати ВАКС. Якщо справи не розглянуто в першій та апеляційній інстанціях до дня початку роботи суду, такі провадження передаються до ВАКС для розгляду в установленому порядку.

Як повідомлялося, Зеленський подавав аналогічний законопроект до ВР VIII скликання на початку липня. В Офісі президента зазначили тоді, що запропонованими змінами до закону про ВАКС уточнюється його підсудність; тепер він зосередиться на кримінальних процесах, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося детективами НАБУ і завершено прокурорами САП.

"Варто зазначити, що після початку роботи ВАКС слідчі судді інших судів припинять приймати до розгляду клопотання і скарги, суди першої інстанції - обвинувальні акти та інші документи, апеляційні суди - апеляційні скарги. Водночас клопотання і скарги, які вже надійшли до слідчих суддів інших судів, але не були розглянуті до дня початку роботи ВАКС, передаються в згаданий суд. Якщо розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи ВАКС, ці провадження також передають до згаданого суду в установленому порядку", - зазначалося в повідомленні.

У травні збори суддів Вищого антикорупційного суду України ухвалили рішення про початок роботи суду 5 вересня 2019 року. Збори суддів ВАКС також обрали його головою суддю першої інстанції Олену Танасевич.

30 серпня в парламентській газеті "Голос України" було опубліковано повідомлення, що Вищий антикорупційний суд України (ВАКС), згідно з рішенням зборів його суддів, розпочне роботу 5 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА