15:21 31.08.2019

Зеленський пообіцяв зняти мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні, а Польща – зробити свої кроки назустріч

2 хв читати
Зеленський пообіцяв зняти мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні, а Польща – зробити свої кроки назустріч

Президент Польщі Анджей Дуда за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що глава Української держави пообіцяв вирішити питання скасування мораторію на проведення ексгумаційних робіт.

"Ми говорили про проблеми, які існують між нашими країнами в контексті історичної пам'яті. Ми обидва дуже хотіли б, щоб на цьому тлі відбулася нормалізація міжлюдських відносин. ( ... ) Потрібні ексгумаційні роботи, і я просив пана президента, щоб мораторій, введений попередньою владою України, було скасовано. Пан президент заявив мені, що новий уряд на етапі формування, але обіцяв мені, що це питання буде реалізовано", - сказав Дуда на спільній з президентом України Зеленським прес-конференції у Варшаві в суботу.

У свою чергу Зеленський заявив, що готовий розблокувати дозвіл на ексгумацію тіл у польських похованнях в Україні, а Польща у відповідь впорядкує українські місця пам'яті на своїй території.

"Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні, а польська сторона впорядкує українські місця пам'яті в Польщі", - сказав він на прес-конференції в суботу у Варшаві після зустрічі з Дудою.

Президент України повідомив, що він і Дуда домовилися відновити і перезавантажити двосторонню робочу групу, яка працюватиме під патронатом двох президентів, щоб "всі темні плями минулого не завадили нашим народам будувати спільне світле майбутнє".

Як повідомлялося, в квітні 2017 року в Польщі місцева влада демонтувала пам'ятник УПА на цвинтарі в селі Грушовичі біля Перемишля. Після події Український інститут національної пам'яті заявив про припинення процесу легалізації польських меморіальних об'єктів на території України і вимагає об'єктивного розслідування фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі за період з 2014 по 2017 роки.

Водночас у польському Інституті національної пам'яті заявили, що могила воїнів УПА в Грушовичах може бути відновлена після археологічних досліджень та підтвердження, що тут справді поховані останки українців.

Наприкінці 2017 року Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників та пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема через демонтаж українського пам'ятника в с. Грушовичі під Перемишлем (Польща).

Під час зустрічі п'ятого президента України Петра Порошенка і президента Польщі Анджея Дуди в грудні 2017 року сторони домовилися якомога швидше вирішити питання зняття мораторію на ексгумацію.

У липні 2019 року Дуда заявив, що дозвіл української сторони на відновлення ексгумації польських жертв на Волині дасть змогу нормалізувати польсько-українські відносини. За його словами, на зустрічі з Зеленським у Брюсселі на початку червня він попросив президента України про відновлення ексгумаційних робіт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА