17:56 02.09.2019

"Батьківщина" та "Євросолідарність" пропонують змінити текст законопроекту про позбавлення недоторканності нардепів

3 хв читати
"Батьківщина" та "Євросолідарність" пропонують змінити текст законопроекту про позбавлення недоторканності нардепів

Фракції "Батьківщина" та "Європейська солідарність" виступають за корекцію змін, які пропонується внести до ст. 80 Основного закону, щоб врахувати застереження Конституційного Суду та не допустити надалі оскарження закону про скасування недоторканності народних депутатів.

"Якщо дотримано процедуру, ми голосуємо - "за", - сказав заступник голови парламентської фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, чи проголосує "Батьківщина" за проект закону 7203 про внесення змін до ст. 80 Конституції України щодо недоторканності нардепів.

У "Батьківщині" очікують побачити, як "Слуга народу" врегулює питання із застереженнями КС, які містяться у висновку, наданому судом у 2018 році.

"У нас сьогодні ще є можливість консультацій. Ця можливість, як ми вважаємо, дає потім неможливість оскарження в Конституційному Суді того, що ми завтра проголосуємо. Якщо наші колеги до нас прислухаються - це одна історія... Я думаю, все одно голосуватимуть наші колеги. Тоді ми лукавитимемо, тобто ми розуміємо, що це підстава для скасування, а ми голосуємо однаково "за", - сказав він.

Соболєв зазначив, що у "Батьківщини" є варіант, як врахувати зауваження КС, "які є невід'ємною частиною висновку".

Як приклад, він сказав, що можна скоригувати зміни до ст. 80 Основного закону й закріпити, що політична діяльність народного депутата, а не лише політичні висловлювання, не можуть бути підставою для притягнення до кримінальної адміністративної або іншої відповідальності.

У свою чергу співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко закликає колег із парламенту врахувати рекомендації Венеціанської комісії та мотивувальну частину висновку Конституційного Суду.

"Європейська солідарність" виступає за зняття депутатської недоторканності, але ми дуже не хочемо, щоб ми дали підстави певним депутатським групам, навіть у цьому парламенті, потім подати подання до Конституційного Суду про скасування рішення, яке буде проголосовано із серйозними порушеннями і регламенту, і мотивувальної частини самого Конституційного Суду", - сказала Геращенко на брифінгу, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Вона наголосила, що фракція наполягає на тому, "щоб депутатська недоторканність не поширювалася на вчинення депутатами адміністративних правопорушень, за які передбачена відповідальність у вигляді попередження, штрафу, громадських робіт... і також, що народні депутати України до набуття чинності обвинувальним вироком суду не можуть бути без згоди більшості від конституційного складу ВР затримані або перебувати під вартою або арештом".

"Йдеться про те, що повністю скасовується недоторканність, яка стосується кримінальних злочинів, але залишається імунітет, як це існує в країнах ЄС, щодо політичної діяльності, голосувань і висловлювань", - пояснила політик.

Вона повідомила, що свої пропозиції "Європейська солідарність" направила іншим фракціям парламенту.

Водночас керівник фракції "Голос" у ВР Сергій Рахманін висловив сподівання на "щасливу долю" законопроекту 7203, не залежно від того, хто з його колег і як ставиться до цього документу.

Як повідомлялося, законопроект №7203 вніс до ВР VIII скликання п'ятий президент України Петро Порошенко.

У червні 2018 року Конституційний Суд України (КС) дав висновок щодо відповідності цієї ініціативи вимогам ст. 157 і ст. 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлює Конституція України.

Попередньо Верховна Рада схвалила конституційні зміни, які повинні позбавити нардепів недоторканності, на першій сесії IX скликання 29 серпня.

Передбачено, що закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА