09:47 03.09.2019

Депутати "Слуги народу" внесли законопроект про захист прав споживачів фінпослуг

2 хв читати
Депутати "Слуги народу" внесли законопроект про захист прав споживачів фінпослуг

Депутати пропрезидентської фракції "Слуга народу" зареєстрували проект закону "Про захист прав споживачів фінансових послуг" (№1085), який передбачає наділення регуляторів фінринку НБУ, НКЦПФР і Нацкомфінпослуг повноваженнями застосовувати до фінустанов заходи впливу й накладати адміністративні стягнення за порушення прав споживачів.

Як випливає з пояснювальної записки до документа, який президент визначив як невідкладний, він спрямований на створення системи захисту прав споживачів фінпослуг і усунення прогалин та неузгодженостей у чинному законодавстві.

Авторами законопроекту є голова профільного комітету Данило Гетманцев, Павло Фролов і Святослав Юраш.

Згідно з його текстом, планується чітко прописати в Кодексі України про адміністративні правопорушення норми, що визначають порушення прав споживачів фінансових послуг як склад адміністративного правопорушення.

Відповідно до законопроекту для всіх фінансових установ-кредитодавців буде встановлено єдиний формат розрахунку загальної вартості кредиту та єдину формулу розрахунку реальної річної відсоткової ставки, а результати таких розрахунків мають бути зазначені в договорі про споживчий кредит.

У документі також прописано зміни до закону "Про споживче кредитування", про розширення поняття загальних витрат за споживчим кредитом шляхом внесення до нього всіх витрат споживача, разом із додатковими й супутніми послугами третіх осіб.

Крім того, законопроект уточнює і доповнює норми про укладення електронного договору про споживчий кредит і використання електронного підпису при підписанні такого договору.

У разі ухвалення закону для банків і небанківських фінансових установ буде впроваджено однакові правила у сфері реклами фінансових послуг і надання інформації про них, а також встановлено однакову відповідальність за порушення прав споживачів.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення дасть змогу зміцнити довіру споживачів фінансових послуг до фінансового сектора, створити механізми захисту їхніх прав та інтересів, забезпечити кращу поінформованість споживачів про фінансові послуги, які їм пропонуються.

Як повідомлялося, ухвалення законопроекту про захист прав споживачів фінансових послуг і "спліт" повноважень Нацкомфінпослуг між Нацбанком і НКЦПФР є однією з умов співпраці України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА