13:26 03.09.2019

ВР направила до КС законопроект про ліквідацію монополії адвокатів на представництво в суді

2 хв читати
ВР направила до КС законопроект про ліквідацію монополії адвокатів на представництво в суді

Верховна Рада направила до Конституційного суду (КС) для отримання висновку до президентського законопроекту (№1013) про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення проголосували 337 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Перед цим парламентарії внесли проект закону до порядку денного сесії.

Законопроект пропонує змінити редакцію ч.4 ст.131-2 Основного закону й закріпити, що "виключно адвокат здійснює захист особи від кримінального обвинувачення".

Нинішня редакція цієї конституційної норми передбачає, що "виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення".

Відповідно пропонується вилучити зі статті 131-2 абзац про випадки, для яких можуть бути винятки, - коли це стосується трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, а також представництва малолітніх або неповнолітніх осіб.

Водночас законопроект пропонує вилучити з перехідних положень Конституції підпункти, в яких містяться дати введення в дію положень Основного закону про те, що лише адвокати можуть представляти інтереси інших осіб у судах.

Положення, які президент Зеленський пропонує змінити, було закріплено в Конституції в рамках реформи правосуддя від 2016 року.

Передбачається, що закон набуде чинності від дня публікації.

Президент України Володимир Зеленський подав цей законопроект до ВР 29 серпня.

"Ідеться про умовну назву законопроекту "про адвокатську монополію". Ця умовна назва законопроекту зумовлена саме тим, що тільки адвокат мав право представляти інтереси іншої особи. Особа, яка є правником, але не має посвідчення на право провадити адвокатську діяльність, таких повноважень не має. А це фактично означає, що є певна монополізація ринку юридичних послуг із представництва інтересів іншої особи в суді з боку виключно адвокатів", - сказав представник президента України в КС Федір Веніславський (народний депутат із фракції "Слуга народу").

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада має направити відповідний законопроект до Конституційного суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст.157 і ст.158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлено в Конституції України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА