14:24 03.09.2019

ВР направила до КС законопроект зі змінами до Конституції про повноваження президента утворювати регуляторні органи, призначати та звільняти директорів НАБУ та ДБР

2 хв читати
ВР направила до КС законопроект зі змінами до Конституції про повноваження президента утворювати регуляторні органи, призначати та звільняти директорів НАБУ та ДБР

Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного Суду (КС) для отримання висновку законопроект про внесення змін до ст. 106 Основного закону (№1014) щодо закріплення повноважень президента України утворювати незалежні регуляторні органи, призначати та звільняти директорів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Держбюро розслідувань (ДБР).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за рішення внести до порядку денного і направити законопроект до КС проголосували 282 народні депутати на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Згідно із законопроектом пропонується ст. 106 Конституції з переліком повноважень президента України доповнити пунктами 11-1 та 12-1.

Згідно з цими змінами, в Конституції буде закріплено повноваження глави держави призначати директорів НАБУ і ДБР та звільняти їх із посад у порядку, визначеному законами. Такі повноваження глави держави нині передбачені законами про НАБУ і про ДБР.

Крім того, пропонується уповноважити президента України утворювати незалежні регуляторні органи, що здійснюють регулювання, моніторинг і контроль над діяльністю суб'єктів господарювання в окремих сферах, призначати та звільняти членів цих органів.

Цей законопроект ініційований президентом України Володимиром Зеленським 29 серпня.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада має направити відповідний законопроект до Конституційного Суду для отримання висновку щодо відповідності ініціативи ст. 157 та ст. 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект не менше ніж 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться щонайменше 300 голосів парламентарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА