15:42 03.09.2019

Головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії бойовика "ДНР" Цемаха, оскільки він проходить як підозрюваний у справі про знищення MH17

2 хв читати
Головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії бойовика "ДНР" Цемаха, оскільки він проходить як підозрюваний у справі про знищення MH17

Голова Міжнародної слідчої групи (JIT, ССГ), головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке (Fred Westerbeke) закликає владу України не допустити передачі Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб бойовика "ДНР" Володимира Цемаха, що перебуває в Києві під арештом та якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17, який може володіти важливою інформацією та надати свідчення.

Як зазначено в статті на сайті щоденної загальнонаціональної нідерландської газети NRC Handelsblad, голова JIT надіслав до прокуратури України листа минулої п'ятниці.

"У цьому листі Вестербеке пише, що "на підставі інформації, що нещодавно з'явилася", голландська прокуратура розглядає Цемаха як підозрюваного. Вестербеке пише, що наразі не може поділитися інформацією, яка лежить в основі цього статусу, з його українськими колегами", - йдеться в статті.

Головний прокурор Нідерландів наголошує на важливості того, що Цемах, перебуваючи під арештом за рішенням українського суду, "залишається "доступним" для "(подальшого) допиту".

При цьому в статті зазначено, що раніше деякі російські та українські ЗМІ писали про те, що Цемах став перешкодою для здійснення взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією, про яке Київ і Москва вели переговори вже кілька тижнів.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

Причини катастрофи розслідує Спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії. У вересні 2016 року JIT оприлюднила висновки, що лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Буку". За даними JIT, це ракетна установка російської 53 зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.

Згідно з оприлюдненою JIT інформацією, цих чотирьох осіб буде оголошено в міжнародний розшук і притягнуто до відповідальності за аварію рейсу MH17 та загибель усіх пасажирів за статтями 168 і 289 Кримінального кодексу Нідерландів. Прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, який очолює JIT, повідомив журналістам, що процес стосовно них розпочнеться 9 березня 2020 року в суді Гааги. "Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть якщо план був такий, ми все одно переслідуватимемо їх за збиття МН17", - наголосив Вестербеке.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА