16:07 03.09.2019

Обмінний процес перебуває не в наших руках, а в руках Путіна - Умеров

2 хв читати
Обмінний процес перебуває не в наших руках, а в руках Путіна - Умеров

Заступник голови меджлісу кримськотатарського народу, колишній політв'язень Ільмі Умеров вважає, що обмінний процес залежить виключно від президента РФ Володимира Путіна, і упевнений, що більшість політв'язнів це усвідомлює.

"Я упевнений, що більшість політв'язнів... чудово розуміють ситуацію, в якій вони перебувають. Переважна більшість із них правильно оцінює ситуацію і усвідомлює, що обмінний процес перебуває не в наших руках, а в руках Володимира Путіна", - сказав Умеров на прес-конференції в Харкові у вівторок.

Він поклав на Путіна провину за те, що всупереч очікуванням наприкінці серпня не відбувся обмін утримуваними особами.

"Це його гра, "геніальний хід"... Він довів до точки кипіння цю ситуацію: склали списки, родичі поїхали (хто до Києва, хто до Москви), адвокати поїхали. І довівши ситуацію до такої серйозної верхньої точки, він дав задній хід, поставивши нову умову - звільнити того свідка щодо "Боїнга" (бойовика "ДНР" Володимира Цемаха, якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 в липні 2014 року - ІФ). Це дуже серйозна провокація, це черговий злочин, який Путін вчинив. Я упевнений, йому це просто так не зійде. Коли буде Міжнародний суд у Гаазі, цей епізод обов'язково спливе", - сказав Умеров.

Водночас він наголосив, що треба думати про вирішення проблеми загалом.

"Геополітично ми маємо думати про вирішення проблеми в цілому, тому що якщо зараз звільнити 30 людей, то Путіну не важко завтра заарештувати ще 60", - сказав Умеров.

Відповідаючи після прес-конференції на запитання агентства Інтерфакс-Україна, які шляхи вирішення проблеми він бачить, Умеров сказав, що йдеться передусім про посилення санкцій, проте не виключив і воєнного шляху розвитку подій.

"Треба санкціями Росію довести до такого стану, до ситуації, коли вони відмовляться (від нинішньої політики - ІФ). Якщо чесно, я не виключаю і воєнного шляху розвитку подій. Під прикриттям НАТО Україна за свої території може і повоювати. У всі часи за території воювали", - сказав Умеров.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА