17:14 03.09.2019

ВР відправила до КС проект конституційних змін про законодавчу ініціативу народу

2 хв читати
ВР відправила до КС проект конституційних змін про законодавчу ініціативу народу

Верховна Рада включила до порядку денного сесії та направила до Конституційного Суду (КС) для отримання висновку президентський законопроект №1015 про внесення змін до Конституції України щодо законодавчої ініціативи народу.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в підтримку цього рішення проголосували 338 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

У законопроекті пропонується в ст. 93 Основного закону доповнити перелік суб'єктів законодавчої ініціативи та закріпити, що крім президента України, Кабінету Міністрів, народних депутатів, право законодавчої ініціативи належатиме також народу.

Цю саму статтю Конституції пропонується доповнити абзацом: "Закон ухвалюється відповідно до вимог законодавчої процедури, визначеної Конституцією та законами України".

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що метою запропонованих законопроектом змін є забезпечення ефективного механізму законодавчої ініціативи в Україні шляхом розширення переліку її суб'єктів. Необхідність ухвалення законопроекту обґрунтовується тим, що визначений Конституцією перелік суб'єктів права законодавчої ініціативи "є звуженим і позбавляє можливості виступати таким суб'єктом безпосередньо народ України як єдине джерело влади".

В Україні поки що немає законодавчого механізму реалізації пропозиції щодо наділення народу правом законодавчої ініціативи.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада має направити відповідний законопроект до Конституційного Суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст. 157 і ст. 158 Основного закону. Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентаріїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА