11:21 04.09.2019

У "Слузі народу" пропонують урегулювати призначення членів Нацради телерадіо і захистити цифрове мовлення від непрозорих компаній

2 хв читати
У "Слузі народу" пропонують урегулювати призначення членів Нацради телерадіо і захистити цифрове мовлення від непрозорих компаній

Народні депутати України з фракції "Слуга народу" пропонують урегулювати процедуру призначення Верховною Радою членів Національної ради з питань телерадіомовлення за квотою парламенту для забезпечення безперервності роботи регулятора й убезпечити загальнонаціональне цифрове мовлення від приватних компаній із непрозорою структурою власності.

Відповідні законопроекти внесли до парламенту народні депутати Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Олександр Ткаченко, Гео Лерос і Павло Сушко.

Як повідомила на своїй сторінці у Facebook заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук, законопроектом №2036 пропонується внести зміни до закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" та "затвердити, нарешті, адекватну процедуру призначення та звільнення членів Нацради". "Я нагадаю, що чинне законодавство передбачає двомісячну відсутність членів Нацради, які призначаються за квотою Верховної Ради України, допоки триває процедура відбору та їх призначення. Ми вважаємо це неприпустимим і хочемо забезпечити безперервну роботу регулятора", - зазначила вона.

Кравчук наголосила на важливості другого законопроекту №2035, від якого "фактично залежить інформаційна безпека України". "Суть у тому, що сьогодні загальнонаціональне цифрове ефірне мовлення залежить від приватних компаній із непрозорою структурою власності та невідомими кінцевими бенефіціарами", - зазначила вона.

Депутат нагадала про компанію-оператора цифрового сигналу "Зеонбуд", яка з'явилася ще за часів прем'єрства Віктора Януковича, а за час його президентства влада перетворила її в монополіста.

"Хто стоїть за цією компанією, невідомо. 100% часток у статутному капіталі належать кіпрській компанії. Кіпрська компанія, у свою чергу, належить п’яти іншим компаніям, чотири з яких зареєстровані на Британських Віргінських островах, і одна - в Белізі. Своїми кінцевими бенефіціарами ТОВ "Зеонбуд" зазначає п’ять громадян Латвії та одного громадянина Великої Британії. Ось таким нехитрим чином усе загальнонаціональне цифрове наземне ефірне мовлення зараз контролюється компанією-фігурантом численних журналістських розслідувань. До речі, в різний час цю компанію пов’язували з регіоналами, а то й з росіянами", - зазначила вона.

Кравчук повідомила, що в цьому законопроекті депутати виписали цілу низку вимог до засновників, учасників, власників провайдерів програмної послуги, а також операторів телекомунікацій із загальнонаціональним покриттям, які "гарантуватимуть неможливість протиправного впливу держави-агресора на інформаційний простір України"

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА