18:59 04.09.2019

Зеленський пропонує карати за контрабанду бурштину обмеженням або позбавленням волі від 3 до 7 років

2 хв читати
Зеленський пропонує карати за контрабанду бурштину обмеженням або позбавленням волі від 3 до 7 років

 

Президент України Володимир Зеленський пропонує карати за контрабанду бурштину позбавленням волі на термін від 3 до 7 років і ввести в Кримінальний кодекс України статтю про незаконний видобуток бурштину.

Це передбачає законопроект глави держави №2059 про внесення змін до Кримінального кодексу України про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину або переміщення його через митний кордон України.

Так, пропонується ввести в кодекс ст. 240-1 (незаконний видобуток бурштину). Цей злочин карається штрафом від 700 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 мінімум 17 грн), або обмеженням або позбавленням волі на термін від 1 до 3 років.

"Реалізація, придбання, зберігання, передання, пересилання, перевезення, переробка незаконно видобутого бурштину караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням або позбавленням волі на термін від 3 до 6 років", - ідеться в законопроекті.

Ці самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або повторно, або у великих розмірах, а також незаконний видобуток бурштину, скоєний на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на термін від 4 до 7 років.

"Під значним розміром у цій статті треба розуміти вартість бурштину, яка в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян", - ідеться в примітці до пропонованої статті.

Водночас законопроект передбачає, що на незаконний видобуток бурштину не поширюється дія ч. 2 ст. 240 КК, яка передбачає за порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або довкілля, а також за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення штраф від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження чи позбавлення волі на термін до 3 років.

Президент також пропонує, щоб на незаконний видобуток бурштину поширювалася ст. 96-1 КК України про спеціальну конфіскацію. А до ст. 201 КК України (контрабанда), яка описує, що є контрабандою, вноситься тепер і незаконне переміщення через митний кордон України бурштину, чого не було раніше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА