20:07 04.09.2019

Зеленський пояснив, чому не підписав закон про "Пласт" в ухваленій попередньою ВР редакції, і пропонує його доопрацювати

2 хв читати
Зеленський пояснив, чому не підписав закон про "Пласт" в ухваленій попередньою ВР редакції, і пропонує його доопрацювати

Президент України Володимир Зеленський не підписав закон про державне визнання і підтримку Національної скаутської організації України "Пласт" через невідповідність низки його положень Конституції України.

"Аналіз змісту наведених положень закону свідчить про визначення "Пласту" - національної скаутської організації України як єдиної в Україні скаутської громадської організації, принципів її функціонування і надання їй державної підтримки. Тим часом, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських організацій, на сьогодні в Україні зареєстровано низку скаутських організацій", - ідеться в пропозиціях президента до ухваленого закону.

Президент вважає, що визначення законом "Пласту" як єдиної в Україні національної скаутської організації фактично створює переваги та привілеї для її функціонування і отримання нею державної підтримки, що суперечить принципам, закладеним у Конституції країни, зокрема щодо рівності всіх об'єднань громадян перед законом.

Зеленський також зазначив, що положення закону про механізми державної підтримки "Пласту" не узгоджуються з ч.2 ст.95 Конституції України, згідно з якою виключно закон про державний бюджет визначає будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби. Крім того, закон не враховує закладений у Бюджетному кодексі України принцип самостійності бюджетної системи держави, за яким держбюджет і місцеві бюджети є самостійними при визначенні напрямів використання бюджетних коштів.

"З огляду на викладене не можу підтримати закон України "Про державне визнання і підтримку "Пласту" - національної скаутської організації України" в запропонованій редакції. Водночас, з огляду на вагомий внесок українського пластового (скаутського) руху в отримання і становлення української державності, в громадянську освіту та національно-патріотичне виховання дітей і молоді, пропоную доопрацювати зазначений закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху", - наголошується в пропозиціях президента.

4 вересня президент Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями ухвалений парламентом 30 травня законопроект №10184 про державне визнання і підтримку Національної скаутської організації України "Пласт".

Закон, зокрема, регулює порядок державної підтримки "Пласту"; вшановує сотні пластунів, які полягли у боротьбі за здобуття незалежності України у XX столітті та під час агресії Російської Федерації на сході України, починаючи з 2014 року. Закон вносить зміни до законів "Про культуру" та "Про позашкільну освіту" з метою визначення формату державної підтримки "Пласту".

У партії "Європейська солідарність" заявили, що президент Зеленський своїм рішенням ветувати закон про державне визнання і підтримку організації "Пласт" знехтував історичним шансом увійти в історію як перший глава української держави, який відкрив би державну підтримку "Пласту". "Європейська солідарність" має намір знову запропонувати фінансування "Пласту" в державному бюджеті на 2020 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА