07:10 05.09.2019

Група депутатів Європарламенту в листі просить Зеленського не видавати Росії українця Цемаха, підозрюваного в причетності до трагедії МН17

2 хв читати
Група депутатів Європарламенту в листі просить Зеленського не видавати Росії українця Цемаха, підозрюваного в причетності до трагедії МН17

Депутати Європейського парламенту написали лист президенту України Володимиру Зеленському з проханням не виконувати прохання Москви видати в рамках обміну полоненими українського громадянина Цемаха, підозрюваного в причетності до трагедії МН17. Свій підпис поставили 40 політиків.

Відповідний лист розміщено на сайті ініціатора, депутата Каті Пірі (Kati Piri, Нідерланди, група Прогресивного Альянсу Соціалістів і Демократів).

Підписанти констатують, що їм стало відомо, що Російська Федерація звернулася до України з проханням передати Володимира Борисовича Цемаха в рамках обміну полоненими між Росією і Україною.

"Цемах - колишній командир проросійськими силами протиповітряної оборони на неконтрольованій державою території так званої "Донецької народної республіки" і є ключовим підозрюваним в трагедії пасажирського рейсу MH17, збитого 17 червня в східній Україні з російської ракети БУК", - йдеться в листі.

Політики зазначають, що тоді як вони "розуміють контекст, в якому відбуваються такі переговори, Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні, пов'язаному з падінням рейсу MH17". Також, на їхню думку, важливо, щоб Цемах дав свідчення Об'єднаній слідчій групі, що має "велике значення для ефективного судового переслідування країн-учасниць."

"Цемах є громадянином України і перебуває під вартою. Резолюція 2166 РБ ООН вимагає, щоб ті, хто прямо або побічно відповідальний за знищення MH17, були притягнуті до відповідальності і постали перед судом. Європейський парламент і Європейська рада неодноразово заявляли про свою повну підтримку роботи Об'єднаної слідчої групи. Всі держави, які можуть надати допомогу в розслідуванні та судовому переслідуванні винних, повинні повною мірою співпрацювати з проведеним кримінальним розслідуванням", - заявляють підписанти.

У зв'язку з цим вони висловили надію, що цей лист приверне належну увагу з тим, щоб стосовно всіх жертв і тих, хто втратив своїх близьких, була відновлена справедливість.

Коментуючи лист, Каті Пірі назвала "дивним" прохання Росії про видачу українського громадянина. "Це говорить про те, що російський уряд хоче запобігти появі цього підозрюваного в суді", - вважає вона.

Серед підписантів такі відомі політики, як Радослав Сікорський (Польща), Пітер ван Дален (Нідерланди), Марек Белка (Польща), Андріус Кубіліус (Литва), Раса Юкнявічене (Литва), Сандра Калніете (Латвія) та інші.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА