11:47 05.09.2019

Спостерігачі за виборами в Україні від ENEMO склали пропозиції щодо поліпшення українського виборчого законодавства

2 хв читати
Спостерігачі за виборами в Україні від ENEMO склали пропозиції щодо поліпшення українського виборчого законодавства

Спостерігачі Міжнародної місії зі спостереження за виборами, що відбулися в Україні в поточному році, Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) рекомендували українській владі переглянути вимогу 5-річного проживання в країні для кандидатів у народні депутати, а також передбачити санкції за незаконну агітацію.

"ENEMO рекомендує переглянути вимогу 5-річного проживання на території України для майбутнього народного депутата, оскільки міжнародні стандарти, включаючи міжнародний Пакт про громадянські і політичні права (1966 р.) та Кодекс практики з виборчих питань Венеціанської комісії (2002 р.) передбачають, що вимоги до кандидатів не мають бути надмірними і не повинні порушувати права громадян бути обраними. Вимога п'ятирічного проживання суперечить цим міжнародним стандартам і здається надмірно обмежувальною", - сказав політичний аналітик ENEMO П'єр Петьє, виступаючи під час круглого столу в четвер у Києві.

Згідно з підсумковим звітом місії спостерігачів на виборах президента України, а також позачергових парламентських виборах, спостерігачі рекомендують краще прописати в законі випадки зміни кандидатами прізвищ.

При цьому ENEMO констатували, що зміна ПІБ кандидатів, щоб ті нагадували прізвища інших наявних кандидатів, хоча не є порушенням закону, але може заплутати виборців.

"Згадка про зміну імені, якщо таке мало місце менше ніж за шість місяців до виборів, у виборчих бюлетенях може бути можливим вирішенням", - зазначили спостерігачі.

Також в організації закликали врегулювати й передбачити законодавством схеми вирішення ситуації, коли, наприклад, реєстрація політичної партії була за рішенням суду після кінцевого терміну реєстрації і після жеребкування порядку партій у виборчому бюлетені.

Крім цього, в ENEMO рекомендували збільшити квоту для жінок за партійними списками, а також застосовувати ефективні санкції за невиконання вимог гендерних квот.

Спостерігачі звернули увагу, що має бути передбачено санкції за ранню агітацію, а також агітацію в день тиші.

"На випадки порушень, пов'язаних з агітацією, а також ті, які є кримінальними або адміністративними правопорушеннями, має систематично реагувати поліція для забезпечення ефективного залучення до відповідальності", - резюмували в організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА