16:03 05.09.2019

Популістську політику схильні підтримувати 84% українців - дослідження

2 хв читати
Популістську політику схильні підтримувати 84% українців - дослідження

Висока частка українців, що схильні підтримувати популістську політику, - близько 84%, є небезпечною для економіки, оскільки громадські настрої можуть перешкодити проведенню ефективних реформ.

Такий висновок міститься в дослідженні міжнародної компанії Kantar TNS, проведеному на замовлення Центру економічної стратегії (ЦЕС).

Згідно з ним, популістські гасла вважають реалістичними 59% із 2 тис. опитаних респондентів.

Дослідження засвідчило, що найбільше прибічників популізму - серед жителів сіл, людей без вищої освіти, з невисоким доходом. Водночас географічні та вікові чинники не впливають на рівень підтримки популізму, йдеться в документі.

Головні причини високої підтримки популізму, за даними ЦЕС, - недостатня інформованість громадян про суть та цілі реформ, а також брак критичного мислення під час аналізу економічної політики.

Для зміни ситуації, на думку експертів ЦЕС, потрібне надання людям альтернативи популістській політиці, а також збільшення рівня поінформованості населення про вплив реформ на їхнє життя. Для побудови ефективної комунікації необхідно використовувати персоналізовані аргументи, побудовані на щоденних потребах і проблемах людини, а також акцентувати увагу на конкретних перевагах, які людина отримає від реформ, вважають експерти.

Вони вказують на один із результатів опитування, згідно з яким надання людині вибору між двома політиками - популістською та реальною - знижує підтримку популізму в середньому до 54% із 84%.

"Особливо ефективною є апеляція до особистої вигоди людини", - йдеться у звіті за підсумками дослідження.

Експерти зазначили, що в деяких питаннях підтримка популізму особливо стійка, і жодна аргументація не здатна суттєво її послабити, навівши як приклад держрегулювання цін: прибічники цієї політики не здатні подолати аргументи. Водночас в інших випадках точку зору респондентів змінити набагато простіше: більшість їх змінила свою думку щодо трьох із восьми популістських політик, йдеться у звіті.

За підсумками дослідження експерти ЦЕС також рекомендують приділяти особливу увагу вразливим групам населення в селах, адаптувати аргументи під кожну окрему цільову аудиторію, виділяти більше ресурсів в окремих питаннях протидії популізму, де успіх переконання ймовірніший, і не зловживати емоційно забарвленою риторикою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА