16:32 05.09.2019

Влада України має наполегливо дотримуватися політики примушення РФ до миру і не здавати досягнутих раніше позицій, попри будь-які обіцянки Москви, переконаний Порошенко

2 хв читати
Влада України має наполегливо дотримуватися політики примушення РФ до миру і не здавати досягнутих раніше позицій, попри будь-які обіцянки Москви, переконаний Порошенко

Народний депутат, п'ятий президент України Петро Порошенко в п’яту річницю підписання мінського протоколу вказує на постійне намагання Росії ігнорувати цей документ з метою невиконання взятих на себе зобов'язань для нав'язування свого варіанта врегулювання конфлікту на Донбасі, і завдання нинішньої влади України - не йти на поступки Москві, незважаючи на будь-які обіцянки Кремля.

"Усі ці п'ять років Росія намагається всіляко замовчати, забути, не помічати цієї першої важливої домовленості. Адже у мінському протоколі з підписом Російської Федерації було зафіксовано ключові елементи мирного плану президента Порошенка: негайне припинення вогню, забезпечення постійного моніторингу за кордоном з боку ОБСЄ і виведення російських військ та зброї з території України. Як і негайне звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб", - написав Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Він нагадав, що п'ять років тому відвага українських військових на Донбасі і майстерність української делегації на саміті НАТО в Уельсі змусили Росію поставити свій підпис 5 вересня 2014 р. у Мінську під мінським протоколом, після чого "розпочалося тривале, багаторічне примушування російського агресора до миру".

"Саме тоді на саміті НАТО відбулися критично важливі зустрічі зі світовими лідерами, зокрема в унікальному форматі Велика 5+Україна. Саме тоді Україна нарешті згуртувала міжнародну підтримку, отримавши готовність союзників і партнерів, як через застосування санкцій, так і військової допомоги, тиснути на Росію - не лише політично, а й конкретними мотиваційними заходами. Ми вперше на практиці перевірили ефективність формули - рішучість України, помножена на підтримку союзників, дає стримування Росії через збільшення для неї ціни агресії", - згадує Порошенко.

Водночас політик висловив переконання, що сьогодні Росія намагається забути про цей протокол і відповідно ігнорувати виконання своїх зобов'язань, щоб нав'язати свій порядок врегулювання, змусивши Україну прийняти капітуляцію, та розбити міжнародну солідарність.

"Розбудова українського війська, інтеграція в ЄС та НАТО через реформи і зміцнення міжнародної коаліції на підтримку України - це запорука перемоги і процвітання України. Це те, від чого новому керівництву в жодному разі не треба відступати, які б обіцянки, гарантії чи запевнення не йшли з Москви", - наголосив Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА