10:03 06.09.2019

Ващенко: Були пропозиції скасувати конкурси на держслужбу, але ми переконали цього не робити

2 хв читати

Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Костянтин Ващенко заявляє, що в процесі підготовки змін до законодавства про державну службу звучала позиція скасувати конкурси, але відомство переконало цього не робити.

"Були позиції і про скасування конкурсів, щоб дати керівнику самостійно вирішувати, кого брати на роботу, а кого звільняти. Ми переконали, що цього робити не можна. По-перше, це суперечить нашим зобов'язанням перед міжнародними партнерами, а по-друге, конкурс як механізм добору людей на держслужбу є інструментом, який діє в усіх країнах Європейського Союзу і не лише", - повідомив Ващенко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що якби конкурси взагалі скасували, то це повернуло б держслужбу в ситуацію, від якої країна відходила останні п'ять років.

Крім того, Ващенко вважає, що пропонована система, коли конкурсна комісія визначає не одного, а кількох претендентів, є збалансованішою, ніж та, яка діє на сьогодні.

"Тобто комісія скаже, що ось кілька кандидатів, які відповідають встановленим вимогам, а вам обирати. Це хороша робоча конструкція", - констатував чиновник.

На уточнювальне запитання, чи передбачають зміни до закону ситуацію, коли може бути призначено когось не зі списку, який пропонує Комісія вищого корпусу державної служби за результатами конкурсу, Ващенко відповів негативно: "Ні, такого немає. Більше того, коли ми прописуватимемо порядок проведення конкурсу, ми передбачатимемо умову про те, що треба буде набрати певний мінімум балів, щоб тебе номінували".

Як повідомлялося, депутати Верховної Ради від фракції "Слуга народу" зареєстрували законопроект (№1066) про внесення змін до законів "Про державну службу", "Про Кабінет Міністрів" і "Про центральні органи виконавчої влади" щодо перезавантаження влади, яким серед іншого пропонують, щоб Комісія вищого корпусу держслужби надавала суб'єкту призначення за результатами конкурсу не одну кандидатуру, а кілька, але не більше ніж п'ять.

Авторами документа є депутати від фракції "Слуга народу" Павло Фролов, Олена Шуляк, Віталій Безгін, Роксолана Підласа, Мар'яна Безугла, а також Денис Малюська, Владислав Криклій та Олексій Оржель, які стали міністрами юстиції, інфраструктури, екології та захисту довкілля відповідно.


Повний текст інтерв'ю з Ващенком буде оприлюднено в стрічці новин і на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА