11:52 06.09.2019

До системи формування держслужби повертається політичний вплив - Ващенко

2 хв читати

 Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Костянтин Ващенко вважає, що до системи формування державної служби повертається політичний вплив.

"Сьогодні є політична воля спростити порядок. Реалізовуючи цю волю, ми намагалися, і мені здається, нам вдалося, запропонувати певні механізми, яким чином це має виглядати, у разі, якщо приходить новий міністр і у нього немає "хімії", наприклад, із державним секретарем. Тому у нас виникли три варіанти, як діяти в цій ситуації", - сказав Ващенко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, пропоновані зміни вводять механізм ротації, якого не було. "Це означає, що в межах однієї категорії держслужбовців можуть поміняти місцями", - пояснив він.

Друга зміна - це механізм позачергової оцінки, коли ставлять певні завдання на три місяці, а потім відбувається оцінювання їх виконання.

"І, нарешті, є третій механізм, якщо не можна задіяти перший і другий. Коли є конкретний обґрунтований перелік претензій, то державного службовця категорії "А" може бути звільнено", - зазначив чиновник.

Водночас, за його словами, у разі такого звільнення держслужбовцю виплачують шестимісячну заробітну плату, а також протягом року його може бути прийнято без конкурсу на посаду категорії "А".

"Тому можна сказати, що дійсно повертається політичний вплив, і цього не треба приховувати, це наслідок політичної волі, яку на сьогодні демонструє владна команда щодо перезавантаження", - додав Ващенко.

Як повідомлялося, депутати Верховної Ради від фракції "Слуга народу" зареєстрували законопроект (№1066) про внесення змін до законів "Про державну службу", "Про Кабінет Міністрів" і "Про центральні органи виконавчої влади" щодо перезавантаження влади, яким серед іншого пропонують, щоб суб'єкт призначення міг прийняти рішення щодо припинення роботи держслужбовця категорії "А" за власною ініціативою або на підставі подання, внесеного відповідним міністром або керівником центрального органу виконавчої влади протягом одного року з моменту призначення такого міністра або керівника центрального органу виконавчої влади.

Повний текст інтерв'ю з Ващенком буде оприлюднено в стрічці новин і на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА