13:11 06.09.2019

Депутати фракції "Голос" запропонували свій законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення

3 хв читати
Депутати фракції "Голос" запропонували свій законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення

Депутати фракції "Голос" у Верховній Раді зареєстрували альтернативний законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, що передбачає кримінальну відповідальність за набуття чиновниками активів, вартість яких більше ніж на 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи.

"На відміну від президентського проекту, який у 15 разів збільшує виведену з-під кримінальної відповідальності вартість незаконно набутих активів (14,4 млн грн), законопроект "Голосу" повертає цей поріг до рівня 3 мільйонів гривень", - повідомляє прес-служба партії в четвер, нагадавши, що до рішення Конституційного Суду про декриміналізацію незаконного збагачення, цей поріг становив 960 тис. грн (1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Саме тому в своєму законопроекті "Голос" наполягає на зменшенні суми, з якої настає саме кримінальна відповідальність, до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів, що становить майже 3 млн грн.

У партії зазначають, що задекларувавши намір повернути кримінальне покарання за незаконне збагачення, команда президента в своєму законопроекті №1031 підняла цей поріг до 15 тис. неоподатковуваних мінімумів – наразі це 14,4 млн.

У прес-службі наголошують, що якщо президентський законопроект буде підтримано, корумповані посадові особи зможуть користуватися незаконно набутими активами в 100 разів дорожче свого офіційного доходу без будь-якої кримінальної відповідальності. "Підвищення суми, від якої наступає кримінальна відповідальність за незаконне збагачення, в 15 разів - це фактична індульгенція для корупціонерів. Ті, хто крадуть державні гроші і беруть хабарі чудово розумітимуть, що максимальні незручності за знаходження майна, незрозуміло за що купленого, — це цивільні позови", - зазначила народний депутат від "Голосу" Олександра Устінова.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів визнав неконституційною ст. 368-2 КК про незаконне збагачення. Таке рішення викликало занепокоєння МВФ, посольств США та Великої Британії. П'ятий президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект, який мав відновити цю статтю в іншій редакції. У свою чергу народні депутати подали понад десять альтернативних ініціатив.

5 липня Зеленський вніс до ВР законопроект №10358, яким запропонував за набуття чиновниками активів, вартість яких більше ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує їхні доходи, карати їх позбавленням волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до 3 років. Однак Верховна Рада відмовилася розглядати цей законопроект глави держави.

17 липня Зеленський вніс до ВР новий законопроект №10461, який передбачає кримінальну відповідальність за набуття чиновниками активів, вартість яких більше ніж на 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи.

29 серпня Зеленський вніс до ВР невідкладний законопроект №1031 щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів. Законопроект, зокрема, пропонує доповнити Кримінальний кодекс положеннями, що встановлюють кримінальну відповідальність за набуття чиновником активів вартістю більше ніж на 15 тис. неоподатковуваних мінімумів вище його законних доходів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА