11:19 10.09.2019

ВР ухвалила законопроект про процедуру імпічменту президента України

2 хв читати
ВР ухвалила законопроект про процедуру імпічменту президента України

Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект №1012 "Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення проголосували 245 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

"За" проголосували 243 нардепи від фракції "Слуга народу", голова Верховної Ради Дмитро Разумков та його перший заступник Руслан Стефанчук.

Після голосування Разумков оголосив перерву на 30 хвилин і запросив на нараду керівників фракцій, оскільки у представників фракцій були зауваження до законопроекту і вони не хотіли підтримувати голосування в цілому.

Як повідомлялося, згідно із законопроектом, Верховна Рада може усунути президента України з посади в порядку імпічменту виключно в разі скоєння ним державної зради або іншого злочину.

"Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради, підписи яких не відкликаються... Верховна Рада більшістю голосів народних депутатів України від її конституційного складу ухвалює рішення про ініціювання імпічменту та внесення його до порядку денного сесії Верховної Ради як невідкладного", - йдеться в законопроекті.

У разі внесення до порядку денного питання про ініціювання імпічменту ВР створює спеціальну тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування факту та обставин вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Президент, у свою чергу, згідно із законопроектом, може користуватися в процедурі імпічменту послугами захисників.

Пленарне засідання ВР, на якому розглядають висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, за винятком випадків, коли озвучується інформація, яка становить державну таємницю.

Після ухвалення Верховною Радою рішення про звинувачення президента ВР повинна звернутися до Конституційного і Верховного Судів. "У разі отримання висновків Конституційного Суду і Верховного Суду відповідно про додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент і про те, що діяння, в яких звинувачується президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину, Верховна Рада... ухвалює рішення про усунення президента України з посади в порядку імпічменту... Постанова вважається ухваленою, якщо за неї проголосували не менше ніж 3/4 народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради", - йдеться в законопроекті.

У разі неприйняття Верховною Радою постанови про імпічмент головуючий від імені парламенту вибачається перед главою держави.

Відставка президента за власним бажанням є підставою для припинення процедури імпічменту на будь-якій стадії, а також для закриття відповідних проваджень у Конституційному і Верховному Судах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА