11:31 11.09.2019

ВР у першому читанні схвалила криміналізацію незаконного збагачення

2 хв читати
ВР у першому читанні схвалила криміналізацію незаконного збагачення

Верховна Рада прийняла за основу законопроект (№1031), яким повертається кримінальна відповідальність за незаконне збагачення і запроваджується інструмент цивільної конфіскації необґрунтованих активів чиновників.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", 316 народних депутатів проголосували в першому читанні за проект закону про внесення змін до законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на функції держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів.

Згідно із законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 368-5 (незаконне збагачення), яка передбачає, що набуття чиновником активів, вартість яких більше ніж на 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи, каратимуть позбавленням волі терміном від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

У Цивільному процесуальному кодексі пропонується закріпити, що позов про визнання активів незаконними і стягненні їх у дохід держави пред'являтимуть щодо активів, набутих протягом чотирьох років до набуття чинності цим законом, які в 500 і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

Підставою для позову буде набуття активів на таку саму суму після набуття чинності цим законом.

Прописано процедуру накладення арешту на активи для забезпечення позову в справах про визнання їх необґрунтованими і стягнення в дохід держави.

Справи про визнання необґрунтованих активів та їх стягнення в дохід держави розглядаються Вищим антикорупційним судом, підслідні будуть Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, в передбачених законом випадках їх вестимуть Державне бюро розслідувань та Генеральна прокуратура.

Рішення суду про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави буде підставою для звільнення чиновника.

Аналогічною нормою доповнено перелік причин для звільнення директора Національного антикорупційного бюро, генерального прокурора. З дня набуття чинності таким рішенням припинятимуться повноваження судді, у якого було виявлено необґрунтовані активи.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн, прожитковий мінімум для працездатних громадян - 1921 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА